İnsanların sebep olduğu iklim değişikliği, ilk kez bir memeli türünün neslinin tükenmesine yol açtı. Avustralya‘nın Queeensland sahili açıklarındaki Büyük Mercan Resifleri‘nin endemik türü olan bir kemirgen yok oldu. Mozaik kuyruklu fare olarak anılan tür, iklim değişikliği nedeniyle, dünyanın herhangi bir yerinde yok olan ilk memeli olarak kayıtlara geçti.
The Guardian gazetesinin haberine göre, bu kemirgen türü sadece Avustralya’nın Queensland eyaletinde bulunan 340 metre uzunluğunda, 150 metre genişliğindeki Bramble adacığında yaşıyordu. İlk kez 1845’te kayda geçirilen mozaik kuyruklu fareler o dönemde adada çok sayıda bulunuyordu. Mozaik kuyruklu fare aynı zamanda Büyük Mercan Resifleri’nde endemik olarak yaşayan tek memeli türü olarak biliniyordu. Büyük Mercan Resifleri de iklim değşikliği nedeniyle yok olmak üzere olan dünyanın en önemli ekosistemlerinden biri olarak biliniyor.
7 yıldır yoklar !
Queensland Çevre ve Mirası Koruma Departmanı‘ndan Ian Gynther ile Queensland Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen bir araştırma, bu türe ait son kemirgenin en son 2009’ta görüldüğünü ortaya koydu.
Nedeni deniz seviyesinin yükselmesi
Queensland Üniversitesi’nden Naitalie Waller ve Luke Leung tarafından yazılan rapora göre, bu türün neslinin tükenmesinin asıl nedeni, iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi. Denizlerin yükselmesiyle ada birçok kez sulara gömüldü. Bu durum türün ve yaşam alanlarının yok olmasına neden oldu.
Mozaik kuyruklu fare iklim değişikliği nedeniyle yok olduğu açıklanan ilk memeli türü olsa da, tehdit altındaki tek canlı türü değildi. Yapılan çalışamalara göre dünyadaki her 6 canlı türünden biri iklim değişikliği nedeniyle yok olabilir. Kosta Rika’nın altın renkli kurbağası da bu nedenle yok olan türler arasında yer alıyordu.
(The Guardian, Cumhuriyet, Yeşil Gazete)