Manşet

‘Kırsalın ve köyün dokuz yılı boşuna geçti: Başladığımız yerdeyiz’

0

Yeşiller Partisi, isteyen mahallelerin ‘kırsal mahalle’ olabilmesinin önünü açan ve 15 Nisan’da yürürlüğe giren “Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği” hakkında bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada 2012 tarihli Büyükşehir Yasası ile Türkiye’nin tarımı ve kırsal yapısına ilişkin değişiklik hatırlatıldı. Bu yasa ile 30 büyükşehirdeki 16 binden fazla köy ve binden fazla belde bir gecede mahalleye dönüşmüş, köylü nüfus “şehirli” olmuştu.

Açıklamada “Türkiye’nin 2012’de 17 milyon olan köylü nüfusu, bir anda 6,6 milyona düşmüş, basit bir cümleye sığan bu değişiklik ile tarıma geri dönülmez bir zarar oluşmuştu” ifadeleri kullanıldı.

‘Taşınmazlar belediyeye devredildi’

Bu değişikliğin sonuçlarına da değinilen açıklamada “Köylere ait taşınmaz mallar belediyelere devredilmiş, tarımsal üreticilere tanınan çeşitli muafiyetler ortadan kalkmış, belediye hizmetleri aksamış, yetki karmaşası yaşanmış, özellikle hayvancılık ağır yara almıştı” denildi.

Yasanın seçim dinamiklerine ve köyden kente göç ile birlikte kırsalın boşalmasına etkilerinin de bir o kadar önemli bir tartışma konusu olduğu belirtilen açıklamada 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapılan konuşma hatırlatıldı. Pakdemirli “Büyükşehir Yasası, maalesef tarıma zarar verdi” ifadelerini kullanmıştı.

‘Taşınmazlara dair açıklama yok’

Açıklamada “Daha yasanın tartışıldığı günlerde başlayan itirazları, önerileri dinlemeyen iktidar, 2020 sonlarında bu kez torba yasayla isteyen mahallelerin “kırsal mahalle” olabileceğini ilan etti. Ve nihayet 15 Nisan’da ‘Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği’ yürürlüğe girdi” denildi.

Yönetmeliğe göre mahalleler ilçe belediyelerine kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olmak için başvurabileceği ve çeşitli muafiyetler elde edebileceği aktarılan açıklamada “Ancak belki de en önemli konuya yani köylere ait olan ancak belediyelere devredilen taşınmazlara dair açıklama yapılmadı” ifadeleri kullanıldı.

‘Başladığımız yere döndük’

“Yaklaşık 10 yıl sonra bugün başladığımız yere dönmek üzereyiz, üstelik yasanın düzeltilmesi gereken pek çok olumsuz sonuçlarıyla birlikte” ifadelerine yer verilen açıklama şu sözlerle devam etti:

Gerçekten tarımı ve üretimi önceliklendiren yeşil ve kalıcı politikalar olmadan maalesef ki ülkenin en kırılgan kesimlerinden birini üreticiler ve kırsal nüfus oluşturmaya devam edecek. Çünkü mevcut üretim düzeninde ve politika mantığında çiftçiler ve kırsal topluluklar emeklerinin karşılığını alamıyor, göç etmek zorunda kalıyorlar.

Onarıcı tarıma geçiş çağrısı

Açıklamada “Yeşiller Partisi olarak biz, endüstriyel tarım ve hayvancılığı destekleyen yanlış tarım politikaları ve büyük kısmı ithal edilen girdi fiyatlarının sürekli artması sonucunda küçük üretici üretim yapamaz hale geldiğini görüyor ve bu çerçevede adımlar öneriyoruz” denildi ve şu çağrıda bulunuldu:

En hızlı şekilde tarafların yorumlarına ve katılımına açık, doğayı ve üretici refahını önceliklendiren, onarıcı tarıma adil bir geçiş öneren politikalar için acil çağrıda bulunuyoruz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.