EkolojiManşetSağlık

‘Kirlilik, doğurganlığı azaltıyor, penisleri küçültüyor’

0

Epidemiyolog ve çevre uzmanı Dr. Shanna Swan‘ın  yazdığı ‘Count Down’ adlı kitapta, modern dünyanın insanların üreme gelişimini değiştirdiğini ve türümüzün geleceğini tehdit ettiğini savunuluyor.

Endüstriyel kimyasallar ile doğurganlık ve penis uzunluğu arasındaki bağlantıyı da inceleyen kitapta, kirliliğin daha yüksek erektil disfonksiyon oranlarına, doğurganlığın azalmasına ve küçük penisli doğan bebeklerin sayısının artmasına yol açtığı belirtiliyor.

Swan, kitapta durumu “küresel bir varoluşsal kriz” olarak nitelendirerek, “Dünyanın bazı bölgelerinde, ortalama yirmili yaşlardaki ortalama bir anne, bugün 35 yaşındaki büyükannesinden daha az doğurgan. Çevremizdeki kimyasallar ve modern dünyamızdaki sağlıksız yaşam tarzı uygulamaları, hormonal dengemizi bozuyor ve çeşitli derecelerde üreme tahribatına neden oluyor.” diyor.

Euronews‘in aktardığına göre, kitapta insanların bir türün tehlikede olup olmadığını belirlemek için kullanılan beş olası kriterden üçünü karşıladığına değiniliyor. Dr Swan, “Tehdit koşulları için yalnızca bir tanesi yeterliyken insanlar için mevcut durumda en az üç tanesini karşılıyor” diye konuşuyor.

Plastik baş suçlu

Dr Swan’ın araştırmasına göre, bu bozulmaya, endokrin hormonunun nasıl üretildiğini etkileyebilen, plastik üretiminde kullanılan kimyasallar olan ftalatlar neden oluyor.

Bu kimyasal grubu, bir maddenin esnekliğini artırmaya yardımcı olmak için kullanılıyor. Oyuncaklarda, gıda ambalajlarında, deterjanlarda, kozmetik ürünlerinde ve daha birçok üründe bulunabiliyorlar. Dr Swan, bu maddelerin insan gelişimine kökten zarar verdiğini düşünüyor: “Bebekler artık dünyaya anne karnında maruz kaldıkları maddeler nedeniyle kimyasallarla kirlenmiş olarak giriyorlar”

Dr. Swan’ın 2017’de yaptığı, çalışmasında , yaklaşık 45.000 sağlıklı erkeği kapsayan 185 araştırmayı inceleyen Dr Swan ve ekibi, Batı ülkelerindeki erkekler arasındaki sperm sayısının 1973 ile 2011 arasında yüzde 59 düştüğü sonucuna varmıştı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.