EkonomiManşetTürkiye

Kiralara üst sınır getirilmesi için imza kampanyası başlatıldı

0

Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye’deki konut fiyatlarındaki büyük ölçekli artışa karşı change.org üzerinden “Kiralara Üst Sınır Getirilsin” başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı.

Kısa sürede 50 bin imzayı aşan kampanyada, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan, Türkiye kira denetimine dair hukuki düzenlemelerin hızlıca yapılması talep ediliyor.

Ortalama kiralar asgari ücret sınırında

Kiralık konut fiyatlarının son bir yılda çok hızlı bir yükselişe girdiği belirtilen açıklamada “Pandemi koşullarında yaşamak git gide zorlaşırken, maaşlara yapılan zamlar enflasyon karşısında hızla erirken, yurttaşlar büyük istihdam ve gelir kayıpları yaşarken başta İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere son birkaç aydır ortalama kiralar asgari ücret sınırlarına dayandı” ifadeleri yer alıyor.

Günbegün artan kiraların temel gerekçesinin konut kiralama ve satışının tamamen ‘serbest piyasanın insafına’ bırakılması olduğu belirtilen kampanya metninde “Bunun sonucu olarak bugün inşaat maliyetlerinde artışla konut üretiminin azalması, yüz yüze eğitim ile üniversite öğrencilerinin kiralık konut arayışına girmesi gibi talep artışları astronomik kiralar olarak karşımıza çıkmaktadır” deniliyor.

‘Barınma kamusal bir haktır’

“Kiralık konutların sayısının azlığı ve pahalılığı yüzünden sağlıklı, güvenli ve yaşamaya elverişli konut talebi de ikinci plana atılmış durumda” ifadelerinin yer verildiği açıklamada deprem tehlikesindeki şehirler güvenli konutlarda yaşamanın temel hak olduğu belirtildi.

Barınmanın kamusal bir hak olduğu hatırlatılan açıklamada “Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı. Kiralara acilen üst sınır getirilmelidir. Konutların depreme dayanıklılığı, güvenilirliği, sağlık olup olmadığı denetlenmelidir” ifadeleri kullanıldı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.