Kır Çocukları: “Yardım eder misiniz?”

Ankara Güdül ilçesi Tahtacıörencik Köyü'nde doğayla dost, ekolojik bir yaşam oluşturmak için yola çıkan "Kır Çocukları" grubu, bu pazar günü yapacakları yağmur hendeği için gönüllü yardım arayışındalar. Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi'nin bir bileşeni olan "Tahtacıörencik'in Kır Çocukları" (Ceyhan, Nihal, Aral ve Ilgaz) ile Özgen ve Celil, iki dönümlük bir arazide başladıkları yağmur hendeği çalışmasına bu haftasonu da devam edecekler.

Ankara Güdül ilçesi Tahtacıörencik Köyü’nde doğayla dost, ekolojik bir yaşam oluşturmak için yola çıkan “Kır Çocukları” grubu, bu pazar günü yapacakları yağmur hendeği için gönüllü yardım arayışındalar.

Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi’nin bir bileşeni olan “Tahtacıörencik’in Kır Çocukları” (Ceyhan, Nihal, Aral ve Ilgaz) ile Özgen ve Celil, iki dönümlük bir arazide başladıkları yağmur hendeği çalışmasına bu haftasonu da devam edecekler.

Grubun yaptığı destek çağrısında “Güdül ilçesi Tahtacıörencik Köyü’nde yapmakta olduğumuz ‘Yağmur Hendekleri’ çalışması için desteğe ihtiyacımız var.  25 Kasım Pazar günü sizleri bizimle birlikte arazide çalışmaya çağırıyoruz. Söz konusu araziyi, yerel türlerden oluşan bir gıda ormanı haline getirmeyi planlıyoruz.” deniyor.

Yağmur hendekleri (ing: swale) araziye düşen ve yukarıdan giren yağmur sularının arazide tutularak toprağın içinde  depolanmasını amaçlayan bir permakültür yöntemi. Bu haftasonu yapılacak çalışma için detaylı bilgiye bu adresten ulaşılabilir.

Söz konusu arazinin Ankara merkezden 1,5 saat uzaklıkta olduğunu belirten grup, 25 Kasım pazar günü saat 10:00 civarında arazide çalışmaya başlamayı hedefliyor.

Çalışmaya gönüllü olarak destek vermek isteyenlerin şu adresteki formu doldurmaları rica ediliyor. Katılmayı düşünenlere düşülen özel notlar ise şöyle:

Arazimiz Ankara merkezden bir buçuk saat kadar uzaklıkta. 9:30 gibi orada olursak 10:00 gibi çalışmaya başlayabiliriz. Erken gidip işimizi çabuk bitirirsek sonrasında … bolca sohbet, muhabbet. Köye gitmece, çay içmece, hatta Süvari Çayı boyunda gezinmece.

Hava artık gündüzleri de biraz soğuk olduğundan çocuklarla birlikte gelmeniz tavsiye edilmez. Yanınızda iş kıyafetleri, çizme, yedek çorap ve çamaşır, su matarası, iş eldiveni bulunmasında yarar vardır. Yanınızda tırmık, bel, kazma, kürek, iş eldiveni getirebilirseniz iyi olur, yoksa bunları köyden tedarik etmeye çalışacağız.

Araziye ulaşım için yol tarifi ise şöyle: Ankara-Beypazarı yoluna girilir. Ayaş’ı geçtikten sonra, Beypazarı’na gelmeden epey önce sağ tarafta Güdül ayrımı vardır. Buradan girilince yarım saat sonra Güdül merkeze gelinir. Güdül’den Uruş yoluna girilir, 15 dakika sonra Uruş Beldesi’ne ulaşılır. Uruş’un Doğançalı-Dereli çıkışından çıkılır, 1-2 km sonra bir çeşme ve küçük bir dere üzerinde bir köprü görülür. Burada yol önce sola, hemen sonra da sağa kıvrılır. Bu son kıvrımdan 200 metre sonra sağ tarafta arazimiz görünür. (Şu anda köstebek yuvası gibidir, kolay gözden kaçmaz.) Yol kenarına park edilir.

Kır Çocukları’nın blog sayfasına bu adresten ulaşılabilir.

(Yeşil Gazete)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR