İklim KriziManşet

Kimsenin petrole ihtiyacı yok, rock starların da!

0

neil young-1Kanadalı müzisyen Neil Young, Kanada’nın Alberta eyaletindeki katran kumullarını sömürerek elde edilen petrolün Kanada yerlilerini öldürdüğünü söyleyerek hükümete meydan okudu.

Torontolu müzisyen, Alberta’daki petrol aramalarına karşı mücadele eden Athabasca Chipewyan halklarına destek için düzenlediği konser turnesine devam ediyor. Young, geçtiğimiz Pazar günü düzenlediği basın toplantısında, katran kumullarından petrol çıkarmanın “bir insanın görebileceği en aç gözlü, en yıkıcı ve en saygısız uygulama” olduğunu söylemişti. Birkaç saat sonra Young’a cevaben açıklama yapan Kanada Başbakanlık ofisi, “bir rock starın hayat tarzının bile, binlerce Kanadalının çalıştığı madenlere ve petrole bağlı olduğu”nu iddia etmişti. Young’dan cevap gecikmedi: “Sanatçıların petrole ihtiyacı yok. Elektrikli arabama atlayıp Toronto’dan Washington’a kadar petrole ihtiyaç duymadan gidebiliyorum.”

“Modern Kanada’nın ellerinde yerlilerin kanı var”

Neil Young Kanada yerlilerini desteklemek için turnede

Neil Young Kanada yerlilerini desteklemek için turnede

Katran kumullarının atmosfere bıraktığı karbondioksit miktarının Kanada’daki tüm araçların bir günde verdiği zarardan çok daha fazla olduğunu belirten sanatçı, şöyle devam etti:

“Athabasca Chipewyanların Shell’e karşı verdiği mücadeleyi sonuna kadar destekliyorum. Çünkü Shell, Jackpine madeninde yaptığı çalışmalarda patlayıcı kullanıyor. Biz bu insanlarla, onlara zarar vermeyeceğimize dair anlaşma imzalamıştık. Fakat şimdi verdiğimiz sözü tutmuyor ve bu insanların yerleşim alanlarını adeta talan ediyoruz. Modern Kanada’nın ellerinde, bu insanların kanı var.”

Neil Young, Kanada yerli halklarına destek turnesine Winnipeg, Regina ve Calgary’de devam edecek.

İnsanlık tarihinin en yıkıcı projesi

Kanada Başbakanı Stephen Harper’in yasal ve bilimsel araştırmalar çerçevesinde yapıldığını iddia ettiği katran kumulundan petrol üretme projesi, insanlık tarihinin en endüstriyel ve yıkıcı projelerinden biri olarak görülüyor. Atmosfere “normal” bir petrol üretiminden üç kat daha fazla karbondioksit salan katran kumulları yöntemi şimdiden, Amazon ormanlarındaki kıyımdan sonra dünyayı ormansızlaştıran en büyük neden olarak görülüyor.

Guardian’da bugün yayınlanan bir habere göre katran kumulları nedeniyle yaşanan kabus sadece başlangıç. Harper hükümeti, Avrupa Birliği’ne hazırladığı son raporda, katran kumulları petrol çıkarma projesinin genişlemesi yüzünden 2030 yılına kadar ülkenin karbon salınımında %38’lik bir artış beklediklerini açıkladı. 815 milyon ton karbon anlamına gelen bu yüzde artışı 2005 yılından 2030’a kadar karbon salınımının dört kat artacağını gösteriyor.

Guardian’a konuşan Kanada Simon Frasier Universitesi’nden enerji ekonomisti Mark Jaccard, “Artık çok geç. Hükümet, enerji politikalarının iklim değişikliğine etkileri konusunda Kanadalılara doğruyu söylemiyor. Hükümetimiz ve iklim söz konusu olduğunda Orwell romanlarına taş çıkartacak bir kabus yaşıyoruz.” diyor.

Küresel iklim değişikliğine neden olmasının yanısıra katran kumulu projesi, Alberta bölgesindeki yerli halkların konut krizi, sağlık problemleri ve ayrımcılık başta olmak üzere pek çok sosyal sorunla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Taraf, The Guardian ve oilsandstruth.org’dan derlenmiştir.

Haber: Gözde Kazaz – Yeşil Gazete

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.