Kanal İstanbulManşetTürkiye

Kılıçdaroğlu: Kanal İstanbul ihalesine giren ülkeyle aramıza mesafe koyarız

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı yayında Türkiye  gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Konu başlıkları arasında AKP tarafından hazırlanan ve daha sonra yayından kaldırılan animasyon videosu, Kanal İstanbul projesi ve Millet İttifakı vardı.

‘Paralarını ödemeyeceğiz’

Kanal İstanbul hakkında konuşan Genel Başkan, “Şunu açık ve net olarak ifade edeyim. İster ihale etsinler, ister etmesinler, kime verirlerse versinler. İktidar olduğumuzda; bir, eğer o ihaleye giren yabancı bir ülke olursa biz o yabancı ülkeyle aramıza mesafe koyacağız. İki; bunların paralarını kesinlikle ödemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bankaların buna finans kaynağı ayıracağını da düşünmüyorum” diyen Kılıçdaroğlu, “Eğer bizden bir banka buraya kredi verirse günü geldiğinde o da görür” dedi.

Başka proje mi yok?

T24’ten Murat Sabuncu’nun programına katılan Kılıçdaroğlu, “Türkiye, soyulacak bir ülke değildir. Onu yapacağınıza Harran Ovası duruyor orada. Mavi tünel, Konya Ovası bekliyor. Hadi gidin Aksaray- Mersin demiryolunu yapın. Hızlı trenleri yapın. Samsun- Mersin petrol boru hattını yapın. İskenderun petrol boru hattını yapın. Yük azalmış olur en azından. Boğazların yükü hafiflemiş olur. Bütün bunlar, çok daha düşük maliyetlerle, çok daha ekonomik üstelik, Türkiye ekonomisine katkı yapacak dünyanın projeleri var” dedi.

‘128 milyar sorusu hala yanıt bekliyor’

AKP tarafından hazırlanan ve daha sonra yayından kaldırılan “Yalan Üretim Merkezi” isimli propoganda videosu hakkında konuşan Kılıçdaroğlu “Animasyonu gülümseyerek izledim ve arkadaşlara, ‘Gerçekten bunu AKP’nin yayına koyduğundan emin misiniz?’ diye sordum. ‘Evet’ dediler, ‘Çok iyi, o zaman biz bunu alalım kendi sitemize koyalım. Biz de bunu yayınlayalım’ dedim” açıklamasını yaptı ve şöyle devam etti:

AKP artık Türkiye’yi yönetemiyor. Yani, bu noktaya gelmiş durumda. Bir şeyler yapmak istiyor ama beceremiyor. Bizi eleştirmek istiyor ama eleştiremiyor. Çünkü aslında ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar… Sözde, bizim ‘128 miyar dolar nerede?’ sorumuzu en azından tiye alacaklardı, bunun doğru olmadığını sözde ifade edeceklerdi ama onlar da gayet iyi biliyorlar ki bu sorunun cevabını veremediler. ‘128 milyar dolar nerede?’sorusu hâlâ yanıt bekliyor.

‘HDP hakkını yememek lazım’

Millet İttifakı’nın içinde HDP’nin olmadığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Ama HDP’nin yöneticileri de zaman zaman güçlendirilmiş parlamenter sistemden söz ediyorlar. Onların da hakkını yememek lazım” dedi. Şöyle devam etti:

Dolayısıyla, bu düzenleme bir anayasal değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla, anayasal bir değişiklik olduğu zaman, parlamentoda bütün partilerin destek vereceği bir düzenlemeyi istersiniz. HDP’yi de bu bağlamda düşünmemiz lazım. HDP, elbette ki siyasal yaşamımız açısından, siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. HDP de bu unsurlardan birisi zaten.

You may also like

Comments

Comments are closed.