ManşetTürkiye

Kılıçdaroğlu iklim vaatlerini unuttu: Otomobillerde ÖTV’yi çizeceğiz

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün, Twitter‘dan yaptığı video yayınında, evinin mutfağından yeni bir ‘müjde’ verdi: “Birkaç ay araç almayı ertelerseniz, Bay Kemal olarak sözümdür: İkinci el araba parasına, sıfır araba aldıracağım sizlere.”

Kılıçdaroğlu’nun ‘müjde’sinde fosil yakıtların oluşturduğu iklim krizine ve elektrikli araçlara ilişkin herhangi bir ifade bulunmadığı gibi, Türkiye’nin, hatta kendi partisinin bile iklim vaatleri yer almadı.

İklim değişikliğinin en büyük faili, fosil yakıtlar. Salımların en büyük bölümü ise sanayi ve otomotiv sektöründen geliyor. Bu nedenle de AB ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkeleri, fosil yakıtlara son vermek için yenilenebilir enerji planlarını güncelliyor; elektrikli araçlara geçiş projeksiyonlarını yapıyor.

Örneğin Avrupa, 2035’ten itibaren fosil yakıtla çalışan yeni araçların yasaklanmasını planlıyor. Avrupa Parlamentosu’nun Çevre Komitesi tarafından desteklenen plana göre 2035 yılında karbondioksit emisyonunun tamamen kesilmesi için birlik çapında yeni benzinli ve dizel araçların satışının yasaklanması öneriliyor.

‣ AB, 2035’ten sonra fosil yakıtlı araç kullanımını yasakladı: Bazı tavizler de verildi

En geç 2050 yılında bütün sektörlerde net sıfır emisyona ulaşmak isteyen Avrupa Komisyonu‘nun planına göre, önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde, yani en geç 2035 yılı itibarıyla karbondioksit emisyonuyla kirliliğe yol açan araçların AB yollarından çekilmesi amaçlanıyor.

CHP ise, geçen aralık ayında yayımlanan TBMM İklim Komisyonu Raporu‘na konuyla ilgili  şu şerhleri koymuştu:

  • İklim Yasası hızlı bir şekilde hayata geçmeli ve mevzuatın AB’nin iklim kriziyle mücadelede aldığı standartları da içeren kapsamlı şekilde düzenlenmeli.
  • Türkiye 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefini 2050’ye güncellemeli açık, net ve gerçekçi bir şekilde 2030 ve sonrası ara hedeflerini beşer yıllık dilimlerde ortaya koymalı.
  • Türkiye, ivedilikle kömürden çıkış yol haritasını belirleyip, açıklamalı ve bunun için eyleme geçmeli, fosil yakıtlara dayalı termik santrallerden vazgeçmeli, biyokütle gibi yakma teknolojisine dayalı santraller ile ilgili yasal düzenlemeleri hayata geçirmelidir. Mevcut santrallerin “adil dönüşüm” ile 2035 yılına kadar kapatılacağını taahhüt etmeli.
‣ CHP İklim Araştırma Komisyonu raporuna şerh düştü: Kömürden vazgeç, İklim Yasası çıkar!

Partinin Yeşil Dönüşüm Raporu’nda ise Türkiye’ye özgü yeşil bir mutabakata ihtiyaç olduğunun altı çizilirken, Paris Anlaşması‘yla uyumlu bir enerji modelinin oluşturulmasına vurgu yapılmıştı:

CHP’den yeşil dönüşüm raporu: Türkiye için Yeşil Mutabakat tercih değil, zorunluluk

CHP Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Ali Öztunç da gazetemize verdiği röportajda, enerji dönüşümü, enerji verimliliği gibi kavramların fosil yakıta dayalı enerji tercihleri üzerinden biçimlendiğine dikkat çekerek; kömürden çıkış çalışmalarını ve yeşil mutabakat süreciyle ilgili parti politikalarını anlatmıştı.

‣ [Ankara’nın iklim gündemi-4] CHP: AKP çevreyle değil rantla ilgileniyor, rant düzenini yıkacağız

Kemal Kılıçdaroğlu’nun video mesajında ise, kolay ulaşılır araçlarla daha da büyüyecek trafik keşmekeşi ve fosil yakıtların terk edilmesi hedeflerine hiç gönderme yapmadan verdiği ‘müjde’,  özellikle iklim ve çevre konularında çalışan aktivistler ve savunucular tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden evinin mutfağında konuştuğu bir video paylaşarak özetle şunları söyledi:

  • İktidara geldiğimizde ivedilikle ve kolaylıkla çözeceğimiz sorunlar, maalesef muhalefetteyken zaman alabiliyor. İnatla hayat kalitenizi düşürmeye çalışan ceberut bir iktidar var karşımızda. Oysa insanımız çok mütevazı.
  •  Bir evi, bir arabası, güzel, huzurlu bir ailesi olsun istiyor. Sadece bu kadar. Bu bile çok görülüyor insanımıza. Bakın yoksulların en savunmasızların üstü çizildi. Orta sınıfın altındaki haneler dibe düşürüldü. Özellikle tipik, orta sınıf işçi çocuklarının basamakları tırmanarak standart atlama olasılığı ellerinden alındı. İktidar sadece ihalecilere beşli çetelere, mafyalara, çantacılara çalıştı.
  • İşte bugün ivedilikle yapacağımız bir iyileştirmeyi hatırlatmak ve kritik bir çağrı yapmak için sizleri mutfağıma davet ettim. Bugün otomobil vergileri konusunu açıyorum. Özellikle ÖTV. Türkiye’de bir araç alırken dünyanın en yüksek araç alım vergisi olan ÖTV’yi ödüyoruz.
  • Yetmiyor. Aracın bedeliyle birlikte bu verginin de vergisi olarak alınan yüzde 18 KDV ödüyoruz. Üstüne gümrük vergisi ödüyoruz. Üstüne motorlu taşlar vergisi ödüyoruz. Bu kadar vergi nedir Allah aşkına?

‘Benim milletim Almanya’daki otomobilin tam iki katını ödüyor’

  • Almanya’da 15 bin avro olan sıfır bir aracın fiyatı bizde vergilerle 500 bin lirayı aşıyor. Benim milletim Almanya’daki otomobilin tam iki katını ödüyor.
  • Nüfusumuzun yüzde 95’inin sıfır araç alma ihtimali artık kalmadı. Şimdi açıkça çağrı yapıyorum. İlk yapacağımız işlerden biri, 1.6 motor otomobillerde vergileri bugünün yaklaşık dörtte biri oranına indirmek olacak.
  • Gençlerin ilk sıfır araba almaları için ÖTV yok demiştim. O baki, hafif ticari araçlarda da vergileri indireceğiz. Özetle bugün ikinci el olarak satılan arabanın parasıyla sıfır araba alabileceksiniz.
  • Tek yapmanız gereken şimdilik araba alımını ötelemek ve kısa bir süre iktidarımızı beklemek. Ailenizle sıfır araba kokusu olan araçlara bineceksiniz.

‘Zenginin vergilendirilmesi taraftarıyım’

  • Bu arabalar sizlerin de hakkıdır. Altını çizeyim bu bahsettiğim uygulama lüks araçlar için olmayacak. Açık konuşayım: Zenginin, çok kazananın vergilendirilmesi taraftarıyım.
  • Bu ülkede çok kazanan, fakirin, fukaranın, hayatının iyileşmesi için de beytülmale katkıda bulunmak zorundadır. Saray, yoksuldan aldı, varsıla sermayeye verdi.
  • Ben bu parayı yeniden yoksula transfer etmek için lüks tüketimden vergi alma taraftarıyım. Sermayeye karşı değilim. Ama herkesin kendi payına düşeni ödemesi gerekir.

‘ÖTV’yi çizeceğiz’

  • Bizler iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin. Araba almayın. Geldiğimizde halkımızın en çok rağbet gösterdiği araç segmentlerinde ÖTV’yi çizeceğiz.
  • ÖTV’yi de lüks araç alanlara uygulayacağız. Onlar da güzel güzel ödeyecekler vergilerini ülkelerine. Otomotiv sektörü de bana darılmasın. Onlar da biraz sabretsinler.
  • ÖTV problemini çözdüğümüzde kayıplarını çok hızlı telafi ederler. Zaten böyle devam ederse onlar da biliyorlar ki onlar içinde yolun sonu göründü. Bu yüzden hep birlikte biraz sabır. Sonrası hepimiz için aydınlıktır.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.