Günün ManşetiManşet

Kıbrıs’ta iki toplum Akkuyu NGS’ye karşı bir araya geliyor

0

Kıbrıs’ta ara bölgede Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı insan zinciri eylemi yapılacak. Pazartesi günü gerçekleştirilecek etkinliğe, Türk ve Rum nükleer karşıtı çok sayıda örgüt katılıyor.

Ortak açıklamada, pazartesi günü 19.00’da gerçekleştirilecek protesto eylemine çağrı yapıldı.

Türk –Rus işbirliğiyle Mersin’de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) Kıbrıs’ta protesto edilecek. KKTC ve Kıbrıs Rum Cumhuriyeti arasındaki ‘ara bölge’de, 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilecek etkinlikte insan zinciri oluşturulacak. Etkinliğe Türk ve Rum nükleer karşıtı grupları birlikte katılacak. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Girne sahillerinden kısa bir mesafe uzaklıkta nükleer bir santralin inşasının çevre açısından yol açacağı ciddi olumsuz sonuçlara ilişkin tehlikelere defalarca işaret edildiğ hatırlatıldı.

Santralde oluşabilecek bir kaza ya da sızıntının Doğu Akdeniz bölgesinde büyük yıkım açağına ve binlerce insanın hayatına mal olacağına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bu nedenle ve aynı zamanda Çernobil faciasının 33. Yıldönümünde Akkuyu Nükleer Santaralı’nın inşasına karşı olduğumuzu bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz.

Herkese açık etkinliğe katılacağını açıklayan gruplar şöyle:

AKEL

Ekologlar Hareketi-Yurttaşlar İşbirliği
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP)
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP)
Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP)
Sol Hareket
PEO
EDON
Ekologlar Gençlik
POGO Kadın Hareketi
Kadın Ekologlar Hareketi
Kıbrıs Çevre Hareketi
Birleşik Kıbrıs Platformu
Unite Cyprus Now
Akama Dostları
Ekoloji Hareketi
Kıbrıs Barış Konseyi
Bi-comunal İnitiative for Peace-United Cyprus
Yeşil Barış Hareketi
Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği
Biyologlar Derneği
Bağımsızlık Yolu
Baraka Kültür Merkezi
KTÖS
KTOEÖS
KTAMS
Dev-iş
BES
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB)
“Proodeftiki” İlkokul Öğretmenleri Hareketi
“Proodeftiki” Teknik Okullar Hareketi
Larnaka Çevre Hareketi
Kıbrıs Kuşları Koruma Derneği “BirdLife Cyprus”
Arif Hasan Tahsin Vakfı
Kuir Kıbrıs
Tüm Kıbrıs Kimyagerler Birliği
Cyprus Anti-Nuclear Platform
Çevre Mühendisleri Odası
Basın-sen
Boran Kültür Sanat İnisiyatifi
ETEK – Kıbrıs Teknik Odası
Yeni Enternasyonalist Sol
Güç-Sen

‘Nükleeri de lisesini de Mersin’de istemiyoruz’

Bu arada Mersin’in Mezitli ilçesi Belediye Başkanı Neşet Tarhan, kentte kurulması planlanan Nükleer Meslek Lisesi hakkında destek açıklamaları yapan parti yöneticileri ve sivil toplum örgütlerine  tepki gösterdi. Söz konusu talepleri doğru bulmadığını kaydeden Tarhan şunları söyledi: “Yapılan araştırmalarda toplumumuzun tamamına yakınının nükleer santrale karşı olduğu ortaya çıkmaktadır. Buna rağmen bazı sivil toplum örgütü ve parti temsilcilerinin, nükleeri masum gösteren açıklamalar yapmaları doğru değildir. Özellikle son dönemde artan işsizlik rakamları da kullanılarak, bunun bir fırsat olarak gösterilmeye çalışılması son derece yanlıştır.”

‘Zararını şimdiden görmeye başladık’

Tarhan bütün dünyanın nükleer enerjinin zararları üzerinde fikir birliğine vardığına dikkat çekerek “Türkiye’de, özellikle Mersin’de Nükleer Meslek Lisesi açılması söylemi ürkütücüdür. Mersin’de ve Türkiye’nin hiçbir yerinde nükleer santralini de okulunu da istemiyoruz” dedi. Tarhan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının kentte şimdiden yarattığı sorunlara da dikkat çekti: “Akkuyu’da inşaatı devam eden nükleer santralin çevresel ve sosyal riskleri şimdiden ortaya çıkmaya başlamıştır. İnşaat alanı ve yakın bölgelerde neredeyse hiçbir ağaç kalmamıştır. Bu bölgeler adeta talan edilmiştir. Aynı bozulma, santralin faaliyete geçmesi durumunda denizlerimizde ve soluduğumuz havada da yaşanacaktır. Bir an önce bu fikirden vazgeçilmelidir.”

‘Yenilenebilir kaynaklara yönelmeli’

Yenilenebilir enerji kaynakları yerine,  zararları kesin olarak ispatlanan ve olası kaza durumunda etkileri onlarca yıl sürecek olan nükleer santralin kurulmasına karşı olduklarını ifade eden Başkan Tarhan, “Nükleer Güç Santralleri (NGS) projeleri Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için yapılan projeler değildir. Dahası nükleer santraller yapılması halinde Türkiye’yi daha çok dışa bağımlı hale getirecek projelerdir. Onun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına kaynak aktarımı sağlanmalıdır” diye konuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.