DünyaManşet

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde iflastan dönuldü

0
Kıbrıslılar Nikos Anastasiades'in açıklamalarının endişe ile dinledi

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ülkenin ikinci büyük bankasının kapatılması ve zengin banka yatırımcılarının ağır kayıplara uğramasını öngören kurtarma paketini kabul ederek iflastan kurtuldu.

Kıbrıslılar Nikos Anastasiades'in açıklamalarının endişe ile dinledi

Hükümet  buna karşılık uluslararası kredi kuruluşlarından 13 milyar dolarlık mali destek alacak.

Varılan anlaşmaya göre Laiki bankası kapatılacak, 130 bin dolar ve altındaki tasarruf mevduatı daha güçlü olan Kıbrıs Bankasına aktarılacak.

130 bin doların üzerindeki hesaplar ise Avrupa Birliği yönetmeliklere göre sigorta edilmediğinden kayıp hanesine yazılacak. Kayıp tasarruf hesabı miktarı henüz bilinmiyor.

AB ve IMF ile varılan kurtarma paketini kabul ettikten sonra ilk kez halka seslenen Rum Yönetimi Nikos Anastasiades, Brüksel’de gece yarısına kadar süren hummalı çalışmalar sonucunda, ‘acı veren’ bir sonuca ulaşıldığını kaydetti. Anastasiades varılan anlaşmayı, “O şartlarda yapabileceğimizin en iyisiydi” diye değerlendirdi.

Ülkenin iflasın eşiğine geldiğini, AB ve IMF ile anlaşmaktan başka seçenek kalmadığını belirten Nikos Anastasiades, “Bu şartlar altında seçim yapmamız kolay olmadı. Sorumluluk duygusu ve azimle müzakere ettik, imzaladığımız anlaşma acı verici ama elimizden gelenin en iyisi buydu” dedi.

Bu arada önlem paketi kapsamında yeniden yapılanması kararlaştırılan Laiki Trapeza (Halk Bankası) ve Kıbrıs Bankası’nın (Bank of Cyprus) bugün ve yarın da kapalı kalacağı açıklandı.

(Ntvmsnbc, Amerikanın Sesi)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.