EnerjiManşet

Keystone XL’de kazanmaya devam!

0

Kanada’nın Alberta eyaletinde katran kumullarından elde edilen petrol’ün ABD’nin güney doğusundaki rafineriler taşınması için inşası teklif edilen ve günde 700,000 varil ham petrol taşıması tasarlanan Keystone XL boru hattı projesinin yenilmesinde önemli bir adım atıldı. Yazdan beri ekolojistlerin, yerli halkların ve geniş toplum kesimlerinin kuvvetli muhalefetiyle izin alamayan Keystone XL boru hattı projesinin devam etmesinin önünü açacak bir değişiklik önergesi, dün, ABD Senatosu’ndaki 56 evet’e karşı 42 hayır oyuyla reddedildi. Boru hattını onaylama yetkisini Başkan’ın elinden alıp Federal Enerji Düzenleme Komisyonu’na vermeyi teklif eden önergenin geçmesi için 60 oya ihtiyacı vardı.

Çoğunluğa sahip Demokratik Parti’nin 10 senatörünün de bu konuda Cumhuriyetçilerle birlikte oy kullanmasına rağmen, karbondioksit salımlarının artışının önünü korkutucu bir oranda açarak iklim değişikliğini geri dönülmez bir minvale sokacak ve yerel ekosistemlere ciddi risk arz edecek değişiklik gerçekleşmedi.

Ağustos ve Eylül aylarında, boru hattı projesi onay için Başkan Obama’nın önünde iken ABD yakın tarihinin en büyük sivil itaatsizlik eylemlerine şahit olmuş ve Tar Sands Action eylemleri sırasında nihayi sayı olarak farklı yaş, cinsiyet, sosyoekonomik duruş ve coğrafi bölgelerden 1253 aktivist Beyaz Ev’in önünde gözaltına alınmış, ardından son gün 12 binden fazla protestocu, bazıları omuzlarında temsili borularla, Washington DC sokaklarından Beyaz Ev’e yürümüştü. Obama baskı üzerine Kasım ayında projeyi, iklim değişikliği dahil, çok yönlü olarak değerlendirilmek üzere Dışişleri’ne iade etmişti.

Bunun ardından Kasım sonunda ABD Senatosu’nda Cumhuriyetçilerin ağırlığıyla alınan bir kararla Başkan’ın bu çeşit tasarıları, ulusal menfaatlere aykırı ilan etmediği takdirde iki ay içinde onaylamasını gerektiği yönünde bir düzenleme yapıldı. 18 Ocak’ta Obama, takvimin risklerin tam bir değerlendirmesini mümkün kılmadığı gerekçesiyle tasarıyı reddetmişti. Bunun ardından harekete geçen Cumhuriyetçiler, reddedilmemesi amacıyla Karayolları Bütçesi Kanunu’na eklenmiş bir önergeyle Keystone XL boru hattını Kongre vasıtasıyla gerçekleştirmeye çalıştılar. Önerge, boru hattının hızla inşası kararını halkın tepkisinden korunaklı bir şekilde teknokratlara 30 gün süreli bir takvimle teslim etmesinden öte, boru hattı için daha fazla çevre etki değerlendirmesinin de önünü kesiyordu. Önergeyi kaleme alan ve teklif eden Senatör Hoeven’ın petrol lobisinden 250 bin doların biraz üstünde bağış almış ve bu şekilde önde gelen bağışçısı petrol lobisi olan bir isim.  Boru hattının inşası için çalışan senatörlerin petrol endüstrisinden toplamda 27. 552.302 $’lık yardım aldığı belirtiliyor.

ABD’de son haftalarda yine yükselen benzin fiyatlarının üzerine Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları Başkan Obama’yı daha fazla yerel petrol kaynağı kullanması gerektiği yönünde eleştiriyor, bu şekilde kitle desteği kazanmaya çalışıyorlar. Obama ise petrol fiyatlarına sihirli bir formül olmadığı, buna alışılması ve yenilenebilir enerjiler dahil daha çeşitli bir enerji politikası geliştirilmesi gerektiğini söyleyerek cevap veriyor. Katran kumulları petrolü dahil olmak üzere bu konu yakın zamanda kapanacağa benzemiyor, ve Keystone XL boru hattı hakkında da, şimdilik boru hattının güney kısmını inşa etmek gibi spekülasyonlarla, girişimlerin hala devam edeceği kesin. Ancak, iklim aktivisti Bill McKibben’ın da tespiti üzerine, gerek bu oylama öncesinde ABD Kongresine gönderilen 802 binin üstünde imza ve senatörlere açılan telefonlarla, gerekse Ağustostan beri yılmadan kuvvetlenen geniş tabanlı bir kampanya ile duyarlı geniş halk kesimleri bundan bir yıl önce geçmesine kesin bakılacak bir petrol lobisi yasamasının önünü kestiler. Bu gerçek ABD’de olduğu kadar tüm dünyada iklim değişikliğinin önünü kesmeye çalışan aktivistlere ümit veriyor.

(Yeşil Gazete )

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.