ManşetTürkiye

KESK otobüslerine Ankara yolunda engelleme

0

KESK’in Ankara’da düzenleyeceği 4+4+4 grevinin Ankara Valiliği tarafından engellenmesinin ardından, şimdi de otobüslerin şehirden çıkmasına izin verilmiyor.

Çarşamba ve Perşembe günü Ankara’da 4+4+4’ü protesto edecek KESK’in Ankara’ya doğru yola çıkan otobüsleri engellendi. Batman, Alanya, Mardin, Siirt, Ayvalık, İzmir ve Zonguldak’tan çıkan araçları durduran polis otobüslerin şehirlerden çıkmasına izin vermiyor. Alanya’da otobüsleri durdurulan 300 KESK’li polisin tavrını protesto etmek için karayolunda eylem yapmaya başladı.

Manisa‘da şehir çıkışına çevik kuvvet polislerin barikat kurduğu bilgisi geliyor.

Kars‘tan kalkan, Erzurum’un Horasan ilçesinde durdurulan otobüsün önü 50 km sonra tekrar kesildi. Polis, emekçilerin kimliklerini toplarken otobüste kamerayla görüntü aldı.

Diyarbakır çıkışında durdurulan otobüsün engeli bir saatlik aranın ardından kaldırıldı. Emekçiler direniş yolculuğuna kaldığı yerden devam ediyor.

Eğitim-Sen’in Denizli, Yalova, Manisa ve Kırşehir şubeleri Emniyet’ten aranarak kesinlikle şehirden çıkmalarına izin verilmeyeceği söylenmişti.

Bununla da yetinmeyen Emniyet, otobüs firmalarını da otobüslerin kaldırılmaması yönünde tehdit ediyor.

Otobüsleri durdurulan kamu çalışanları geri dönmüyor ve sonuna kadar direneceklerini ifade ediyor.

Eğitim-Sen Başkanı Yıldız: “Programımız mutlaka gerçekleştirilecek!”

Konuya ilişkin Muhalefet‘e açıklama yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, “Siyasal iktidar uzunca bir süredir ortaya koyduğu politikalara ve programa karşı 4+4+4’te olduğu gibi geniş bir tartışmaya maruz kalmamıştı. AKP, böylesi bir tartışma ortamının ülkede oluşturmaya çalıştıkları hegemonyayı sarsabileceği endişesi taşımaktadır. Bu yüzden 20 yıl öncesinde ancak rastladığımız kimi yöntemler kullanılarak greve katılım ve merkezi Ankara eylemimiz daraltılmaya çalışılmaktadır. Ancak kamu emekçilerinin hareketi dün olduğu gibi bugün de bu engellemeleri aşmayı başaracaktır. Hedeflediğimiz program mutlaka gerçekleştirilecektir” dedi.

KESK Merkez Yürütme Kurulu da zorbalıkla ilgili bir açıklama yaptı ve ‘Boyun eğmiyoruz, bundan sonra yaşanacakların sorumlusu İçişleri Bakanıdır.’ dedi.

KESK’in yaptığı açıklamada şu satırlara yer verildi:

Hukuk Dışı Uygulamalara Boyun Eğmiyoruz!

“4+4+4 olarak bilinen İlköğretim ve Eğitim Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na ilişkin örgütümüzün itirazlarını kamuoyuna bir kez daha güçlü bir biçimde duyurmak için 28-29 Mart tarihlerinde yapacağımız kitlesel basın açıklaması, İçişleri Bakanlığı’nın antidemokratik tutumuyla engellenmek istenmektedir.

Bugün Ankara Valiliği’nden eylemin yapılmasına izin verilmeyeceğine dair açıklamanın ardından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 69648 sayısıyla illere gönderdiği genelge ile arkadaşlarımızın otobüslerinin illerden yola çıkışı engellenmektedir.

Bu tutum, başta seyahat özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklere aykırı bir tutumdur. Konfederasyonumuzun aldığı bu eylem kararı tüm uluslararası evrensel ilkelerden doğan en temel hakkımızdır. Bu hakkımızı kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz.

İçişleri Bakanlığı’nın bu antidemokratik tutumu asla kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı’nın bu hukuksuz tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir. Bundan sonra yaşanacakların sorumlusu İçişleri Bakanı’dır.”

Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Yücel Gül de Muhalefet’e yaptığı açıklamada, sonuna kadar direneceklerini ve Ankara’da bu eylemi her ne pahasına olursa olsun gerçekleştireceklerini söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın 27.03.2012 69648 sayılı yazısı Eğitim-Sen şube yöneticilerine imzalatılmak istendi. Manisa Şube yöneticisi tarafından imzalanmayan ve altına not düşülen belge ise şöyle:

00.10 Adana’dan yola çıkan KESK’lilerin otobüsleri Eski Gişeler mevkiinde polis tarafından “kimlik kontrolü” gerekeçesiyle durduruldu.

00.00 Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nden haraket eden otobüslerin engellendiği bilgisi geldi.

23.55 Çanakkale’de KESK’lilerin otobüsleri “kimlik kontrolü” gerekçesiyle durduruldu. 10 dakikalık bekelmenin ardından Çanakkale otobüsleri yola çıktı.

23.50 Kars-Ardahan otobüsünden Sendika.Org’a konuşan Çetin Koç, polisin otobüsleri çeşitli bahanelerle durduruklarını, kendilerinin “Seyahat özgürlüklerinin engelenemeyeceğini belirttiklerini” söyledi. Otobüslere ceza kesildikten sonra hareket ettiklerini belirtti. Koç, polisin kendilerine “Yasadışı mitinge gidiyormuşsunuz, Ankara Valiliği de yasaklamış zaten” dediğini söyledi.

23.45 Edirne’de KESK’lilerin otobüsü de polis tarafından engellendi. Antalya’da polis, bir otobüsün takograf cihazı olmadığı gerekeçesiyle otobüslerin hareket etmesini engelliyor. KESK’liler Ankara’ya gitmekte kararlı olduklarını söylüyor. Manisa’da da engelleme sürüyor.

23.40 İzmir’de barikat açıldı ancak polis bir otobüsün etrafını sarmış durumda KESK’liler bekliyor.

23.35 Kars-Ardahan otobüsü hareket etti.

23.30 Bursa’da Fomara Meydanı’na otobüslerin gelmesi polis tarafından engelleniyor. Polisin “Şimdi önünüzü açsak başka yerde keseriz” şeklinde konuştuğu öğrenildi.

23.18 İzmir’de polis barikatı açıldı.

23.17 Ahmet Çınar’ın Twitter’dan verdiği bilgiye göre KESK Manisa Şubesi otobüsünü kent çıkışında, KESK Soma Şubesi otobüsünü Manisa’nın Kırkağaç İlçesi yakınlarında durdurdular.23.16 Alanya’da otobüsler hiçbir gerekçe gösterilmeden bekletiliyor. Fethiye’de de otobüsler kalkış noktası olan Eğitim-Sen önünde polis tarafından bekletiliyor.

23.12 Diyarbakır otobüsü hareket etti. Otobüs polis tarafından 3 saat kadar bekletildikten sonra Maliye ekipleri tarafından da “faturasız, biletsiz yolcular olduğu” gerekçesiyle bir süre daha bekletildi.

23.07İzmir’de polis otobüsleri götürmeye çalışınca KESK’liler otobüsün etrafını sardı ve yolu trafiğe kapattı. İzmir Narlıdere’den engelleme haberleri geliyor. Tüm İzmir otobüslerinin Belediye önünde buluşmaya çalıştığı öğrenildi.

22.41 İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin önünden kalkacak KESK’lilerin otobüslerinin önü de polis tarafından kesilmiş durumda.

22.40 Alanya’da KESK’lilerin otobüsünün önü polis tarafından kesildi.

22.16 Diyarbakır’da otobüslere ceza kesildiği ve yola çıkarken Ankara’ya giremeyeceklerinin söylendiği öğrenildi.

22.10 Diyarbakır otobüsünün de yola çıktığı öğrenildi. Manisa’da Öğretmenevi’nde buluşan topluluk yola çıkmaya hazırlanıyor.

21.30 Kars-Ardahan otobüslerinin kimlik kontrolünün ardından yeniden yola çıktığı öğrenildi.

21.00 Kars-Ardahan otobüsü Erzurum’un Horasan İlçesi yakınlarında kimlik kontrolü gerekçesiyle durduruldu.

20:06 Kars-Ardahan otobüsünün sorun yaşamadan yola çıktığı bilgileri geliyor.

20:05 Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı’nın verdiği bilgiye göre, daha önce anlaşılan firmanın “ceza kesilir” gerekçesiyle gitmekten vazgeçmesi üzerine emekçiler yeni bir otobüs firması arayışına girdiler.

20:00 Trabzon yolda! Yola çıkan KESK araçlarını polis durdurdu. Kimlik kontrolü bahanesiyle bir süre bekletilen araç yeniden yola çıktı.

19:48 Mardin’de de emekçilerin engellendiği bilgisi geldi.

19:40 Eğitim-Sen Genel Merkezi “tüm engellemelere rağmen her yerden yola çıkıyoruz, engellemelerle karşılaştığımız her yer eylem alanıdır” dedi.

19:37 KESK kaynaklı haberlere göre, İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelgeyle Ankara’daki mitinge giden KESK’lilerin kentlerden çıkarılmayacağını açıkladı.

19:35 Batman’da da KESK otobüsleri polis tarafından durduruldu.

19:30 Eğitim-Sen’in Ankara’da 4+4+4 tasarısına karşı düzenleyeceği mitinge katılmak üzere Diyarbakır’dan yola çıkan KESK’lilerin araçları polis tarafından durduruldu.

Polis, Diyarbakır Valiliği’nin emri ile KESK’lilerin kentten çıkışlarına izin verilmeyeceğini söyledi.

Emekçilerin geri dönmeyi reddetmesi üzerine bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibinin sevk edildiği öğrenildi. Emekçilerin Diyarbakır Altındağ bölgesindeki bekleyişi sürüyor.

(sendika.org ve muhalefet.org’dan derlenmiştir)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.