Türkiye

KESK davası başlıyor

0

KESK’e bağlı 72 sendika yöneticisi ve üyesi ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla yarın hâkim karşısına çıkacak. ‘Şüpheliler’ arasındaki KESK Başkanı Lami Özgen, “Delillerin çoğu sendikal faaliyetlere ilişkin” diyor.

Radikal’den Umay Aktaş Salman’ın haberine göre;

KESK Başkanı Lami Özgen’in de aralarında olduğu KESK’e bağlı 72 sendika yöneticisi ve üyesinin yargılandığı dava yarın başlıyor. ‘ PKK /KCK terör örgütünün sendikal yapılanmasını oluşturmak’la suçlanan sendikacılar 7-15 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Ankara , Diyarbakır, İstanbul, Ağrı, Bitlis, Siirt, Adana ve Eskişehir’de 25 Haziran 2012 tarihinde ‘KCK / Demokratik Emek Platformu (DEMEP)’ adı altında yapılan operasyonlarında Lami Özgen’in de bulunduğu 72 kişi gözaltına alınmış, 28’i tutuklanmıştı. Tutukluluk süresinin üzerinden 10 ay geçti. İlk duruşma yarın Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

1144 sayfalık iddianamede, ‘memurların organize edilmesi, bulundukları sivil toplum örgütlerinde örgütsel tavır sağlanması, grev gücü bulunan sendikaların terör örgütü kontrolüne alınması’ amacıyla Kürdistan Halklar Topluluğu/ Türkiye Meclisi (KCK/TM) içinde, DEMEP adlı bir yapı oluşturulduğu, şüphelilerin de KESK’e bağlı sendikalarda faaliyet gösterdikleri savunuluyor.

İddianamede, Tüm Bel-Sen Ankara 2 Nolu Şube, Eğitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube, Haber-Sen Ankara Şube, Tarım Orkam-Sen Ankara Şubesi, Yapı Yol-Sen Ankara Şube ve SES’teki toplantıların ortam dinlemeleri de var. Bu toplantılara katılan 72 sendikacının toplantılarda yaptıkları konuşmaların yer aldığı iddianamede KCK’nın faaliyetleri olduğu ileri sürülen sendikal eylemler var. Kendisi de diğer şüpheliler gibi ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’la suçlanan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, iddianamede DEMEP ile KCK arasında organik bağı gösteren kanıt olmadığı halde savcılıkça böyle gösterildiğini belirterek, “Ankara’da sendikalara gizli kameralar yerleştirilmiş, konuşmalarımız dinlenmiş. İddianamede delillerin çoğu sendikal faaliyetler, basın açıklamaları” dedi.

Basın açıklamaları suç

Terör faaliyeti olarak nitelendirilen suçlamalardan bazıları şöyle:
13 Şubat 2012 günü tutuklanan sendikacı kadınları desteklemek amaçlı etkinliklere katılmak.
Anayasanın referandumla değiştirilen ‘Toplu İş Sözleşmesi ve Toplu Sözleşme Hakkı’ maddesiyle ilgili söylem ve eylemler.
4+4+4 yasa değişikliğine yönelik söylem ve eylemler.
Halepçe katliamının yıldönümünde basın açıklaması.
Van’da Eğitim-Sen üyelerine gözaltıyı protesto açıklaması.
Uludere’de 35 kişinin öldürülmesiyle ilgili basın açıklamaları.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.