ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Kesici: Salda Gölü’nden taşınan beyaz kumun geri konulması da tehlikeli

0
Fotoğraf: AA

Haber: Elif Ünal

Burdur ilinde yer alan Salda Gölü’ndeki kumların Millet Bahçesi inşaatına hazırlık amacıyla iş makinesi ve kamyonlarla başka bir noktaya taşınmasına gösterilen tepkilerin ardından kumları eski yerine taşımak için çalışma başlatıldı. Kumlar bu sefer iş makineleri yerine küreklerle kamyonlara yüklendi.

Geri taşıma işlemi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un olayla ilgili yüklenici firma hakkında soruşturma açtırdıklarını ve olayın takipçisi olacaklarını açıklamasının ardından gerçekleşti. Kurum, çalışmaların şeffaf sürdürülmesi için alana kamera sistemi kurularak, çalışmaların TOKİ’nin web sitesi üzerinden 7/24 canlı yayınlanacağı bildirilmişti.

Kesici: Geri yerine konulması da problemli

Uzun yıllardır Salda Gölü hakkında bilimsel inceleme ve araştırmalar yürüten Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Erol Kesici’nin Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamaya göre ‘biyominerilizasyon’ sonucu oluşan beyaz kumsalın taşınması olduğu kadar geri yerine konulması da tehlikeli.

En başta kumun taşınmasına tepki gösteren Kesici, “Ayak ve el bile sürülmemesi gerektiğini söylediğimiz yere iş makineleri girdi” dedi. Kumların oldukça kırılgan bir yapıda olduğunu belirten Kesici, “Avucunuza aldığınızda kırılabilir ezilebilir. Oradan alınanlar döküle saçıla bir yerlere götürüldü. Yerlere serildi, altlık malzemesi olarak kullanıldı” ifadelerini kullandı.

Canlı yapının un ufak hale gelmesinin sağlık açısından çok zararlı olduğunu belirten Kesici, tozların kolayca solunarak akciğer ve solunum yollarına direk etki edebildiğini ve silikozis hastalığına yol açabileceğini belirtti.

‘Yapının çoğalmasını engelliyor’

Kesici’ye göre taşınmasının yarattığı en önemli sorunlardan birisi ise kaynakta yer alan beyaz kumu oluşturan bileşenin aslında canlı bir yapı olması ve taşıma yüzünden çoğalmasının engellenmesi. Alttan yukarıya doğru çoğalan bu yapıya müdahale edildiğinde ve oraya bir depo gözüyle bakıldığında bu ilerideki kumların oluşmasını da engelliyor. Kesici bu süreci şu şekilde betimledi:

Oradan çıkarılan parçalar, bir canlının vücudunda açılmış geniş tedavi edilemeyecek yapılara dönüşmüş oluyor.

‘Yerine konulursa göl dibindeki canlılar ölür’

Kesici, çıkarılan kumların aynı yere geri taşınmasının da tehlikeli olduğunu belirterek “Alt tarafta hala reaksiyon oluşturabilecek algler ve canlılar var. İlkel canlılar diyoruz, mavi yeşil algler- siyanobakterileri var. Eğer suyun içerisine geri konulursa onun üzerine bir ölü toprağı sermiş gibi oluyorsunuz” dedi.

Dışarıya konulursa da bu sefer oluşacak tozun insan sağlığına, çevreye ve tarıma zarar vereceğini belirten Kesici çözümü şu şekilde açıkladı: “Gölün belli kısımlarında uygun, kıyı alanlarındaki suyun içerisine bırakılması gerekir. En azından suyun içerisinde kalsın ve dip kısma çöksün diye. Ama manyeziti oluşturan kaynağın olduğu yere veya rastgele ortaya konulmaması gerekir.”

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.