Doğa MücadelesiManşetYerel

KEP: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arazi devrini halktan gizledi

0

Akçay-Dalyan Sazlığı-Sulak Alanı“nın bir kısmını da kapsayan 377 hektarlık arazi, geçtiğimiz yıl hazine tarafından bedelsiz bir şekilde rezerv yapı alanı olarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi‘ne devredildi.

Kazdağları Ekoloji Platformu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından devrin kamuoyundan gizlendiği belirtildi.

2021 Şubat ayındaki meclis toplantısında 1/5000 ve 1/1000 lik imar planı hazırlığı ve arazinin satışı için yetki istenmişti.

‘Faaliyetler dikkat çekici’

“Dalyan Sazlığı ’nın balıklarını, kuşlarını ve her karışını tek tek savunacağız” diyen platform, söz konusu alanda yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

Devri kamuoyundan gizleyen Büyükşehir Belediyesi; araziyi yapılaşma açısından cazip hale getirmek amacıyla kolları sıvayarak bitişik sahilde kıyı düzenleme projesi geliştirmiş ve Zeytinli Rock Festival Alanı’na kadar Altınkum sahil düzenlemesini ilk aşama olarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirmişti.

Projenin bu yıl yapılması planlanan ikinci aşaması Altınkum ve Haberkent arasında yer alan ve üzerinde henüz yapılaşma bulunmayan sulak alana bitişik kıyı şeridini kapsıyordu. Bu arada ilginç bir biçimde kıyı düzenleme projesiyle eş zamanlı olarak bölgedeki dere ağızları temizlik çalışmaları hız kazandı. Yerleşim alanlarına altyapı yetiştiremeyen belediyecilik anlayışının boş alanda altyapı faaliyetine girişmiş olması dikkat çekiciydi.

‘377 hektarlık alan yetmiyor’

Açıklamada, Zeytinli Deresi‘nin sağ tarafından kalan kısmının da alınarak arsaya dönüştürmek istenmesine dikkat çekildi:

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel YILMAZ ’ın meclis toplantısında yaptığı konuşmadan da anlaşıldığı kadarıyla, Büyükşehir belediyesi 377 hektar ile yetinmeyip, sulak alanın Zeytinli Deresi’nin sağ tarafında kalan kısmını da almak ve arsaya dönüştürerek satmak istemektedir.

Buradan elde edeceği gelir ile de yeni rant alanları yaratılacaktır. Nitekim geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı ile bölgede inceleme yaptığını belirtmiştir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sulak alanın bir kısmını moloz döküm alanı olarak belirlemiş, tel çit ile çevirmiş ve sulak alanı arsaya dönüştürme faaliyetine fiilen başlamıştır.
Meclis gündemine gelince asıl niyet belli oldu.

‘Hukuka aykırı’

Kazdağları Ekoloji Platformu, yaptığı açıklamada Akçay Dalyan Sazlığı’nın sulak alan olarak Ramsar Sözleşmesi‘nin koruması altında olduğunu hatırlattı ve bu yapılaşmanın hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti:

Akçay Dalyan Sazlığı – Sulak Alanı da bir sulak alan olarak Ramsar Sözleşmesi ve çevre mevzuatının koruması altındadır. Doldurulması ve kurutulması suretiyle arazi kazanma konusu yapılamaz. Bu alanın Büyükşehir Belediyesine rezerv yapı alanı kullanımı Çevre Kanunu’na aykırıdır. Alana bitişik sahil şeridini sosyal kullanıma açmak amacıyla düzenleyerek, sulak alan ile deniz arasındaki bağlantıyı kesmek de ayrıca cinayettir. Suçtur.

Sulak alanda moloz dolgu faaliyeti suretiyle arazi kazanmaya çalışan belediye kanunu çiğnemekte ve suç işlemektedir. Sulak alan için belediye meclisinden satış yetkisi istenemez. Belediye Meclisi hukuku açıkça çiğneyerek böyle bir karar veremez.
Sulak alanlar yapılaşmaya açılamaz.

Söz konusu alanla ilgili mevcut bilimsel araştırmaların toparlanması, ekosistem raporunun hazırlanması için bilimsel çalışma yürütecek bir ekibin oluşturulması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı- Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı- Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunularak sulak alan yönetim planının hazırlanmasının sağlanması gereklidir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.