Doğa MücadelesiDünyaİklim ve EnerjiManşet

Kenya’nın yeni cumhurbaşkanından iklim taahhütü: 2030’a kadar adil geçiş

0
Kenya'nın yeni Başkanı William Ruto. Fotoğraf. AP /Brian Inganga

Geçen ay Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan ve Salı günü Kenya’nın beşinci Cumhurbaşkanı olarak yemin eden William Ruto, iklim değişikliğinin hükümetin gündeminin anahtarı olacağını söyledi.

Nairobi‘deki Moi Uluslararası Spor Kompleksi‘nde yaptığı açılış konuşmasında “Ülkemizde kadınlar ve erkekler, gençler, çiftçiler, işçiler ve yerel topluluklar iklim acil durumunun sonuçlarına maruz kalıyor” diyen Ruto, Birleşmiş Milletler‘in (BM)dünyanın kömür, petrol ve gaza olan bağımlılığını azaltma çağrılarını yineledi:

“Küresel ısınma seviyelerini 1,5 derecenin altında tutmak, ihtiyacı olanlara yardım etmek ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı sona erdirmek için acilen harekete geçmeliyiz.”

Yenilenebilir enerji için muazzam bir potansiyele sahibiz

Kenya’nın istihdamı, yerel ekonomileri ve sürdürülebilir sanayileşmeyi destekleyecek temiz enerjiye geçiş yapacağını belirten yeni Başkan, ülkenin 2030 yılına kadar yalnızca güneş, rüzgar ve jeotermal enerji ile üretilen elektriğe tam ve adil bir geçiş yapacağına bundan tüm toplulukların yararlanacağına söz verdi:

“Bütün Afrika devletlerini bu yolculukta bize katılmaya çağırıyoruz. Afrika dünyayı yönetebilir. Yenilenebilir enerji için muazzam bir potansiyele sahibiz. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin maliyetlerinin düşürülmesi, bunu en uygun enerji kaynağı haline getiriyor.”

Kenya’nın Meteoroloji Dairesi eski başkanı Evans Mukolwe ise taahhütleri  memnuniyetle karşılasalar da , Afrika’daki mevcut yıkıcı kuraklığın hidroelektrik gücünü ciddi şekilde baltaladığı göz önüne alındığında, bunun ‘iddialı bir’ hedef olduğunu söyledi.

Mukolwe, jeotermal ve güneş enerjisini artırmak için kasıtlı çabalar gösterilmedikçe Başkan’ın yeni hedefine ulaşmasının zor olabileceğini düşünüyor.

Başkan Ruto görevi, iki dönem hizmet ettikten sonra istifa eden Başkan Uhuru Kenyatta‘dan devraldı.  Ruto ayrıca kıtanın iklim konularındaki en yüksek karar alma organı olan Afrika İklim Değişikliği Devlet Başkanları Komitesi‘nin başkanı olarak da Kenyatta’nın pozisyonuna geçecek.

Ruto’nun hedeflerinden biri de Kasım ayında Mısır‘da yapılacak olan BM iklim konferansı (COP27) sırasında , iklim değişikliğinin etkileriyle uğraşan ulusları desteklemek için kıtaya finans ve teknoloji sağlanması müzakerelerinde kıtaya liderlik etmek.

You may also like

Comments

Comments are closed.