DoğaHayvan HaklarıManşet

Kenya’nın ünlü aslanı ‘Scarface’ 14 yaşında yaşamını yitirdi

0
Fotoğraf: George Logan

Kenya‘da Maasai Mara bölgesinin en ikonik aslanlarından olan Scarface 14 yaşında yaşamını yitirdi.

Ünlü aslanın “huzur içerisinde öldüğünü” aktaran Kenya Yaban Hayatı Servisi “Bu ölümle Mara bir ikonik aslanı daha kaybetti” ifadelerini kullandı.

‘Mara’nın rock yıldızı’

Takma adını gözünün etrafındaki yara izinden alan aslan, hem bu iz hem de olağanüstü yeleleri nedeniyle çevrecilerin ve turistlerin ilgi odağı olmuştu. Scarface, 2012’de sürüsünü korumak isteyen Masai kabilesi mensubu biri tarafından vurulmuş, sağ gözündeki yarayı da o şekilde almıştı.

Born Free Vakfı’nın Düşüşten Önce Gurur kitabının sahibi İskoçyalı vahşi yaşam fotoğrafçısı George Logan, onu “Mara’nın rock yıldızı” olarak nitelendirdi.

Fotoğraf: George Logan

‘Bir aslan için oldukça nadir’

The Guardian’ın aktardığına göre Logan, “Aslanlar 15 yaşına gelebilirlerse şanslılar demektir. Geçtiğimiz hafta Scar’ın zorlandığını ve sona yaklaştığını gösteren fotoğraflar ve videolar alıyorduk. Vahşi bir aslanın barışçıl ve doğal nedenlerle ölmesi oldukça nadir. Ancak Scar için doğru olan da bu olurdu. Doğduğu topraklarda sonuna kadar vahşi ve özgür yaşadı” dedi.

Scarface’in kendi Facebook sayfası vardı ve BBC’nin Büyük Kediler Günlüğü de dahil olmak üzere birçok belgeselde rol almıştı.

1960’lı yıllarda 100 bin olan ve sonra 20 bine kadar düşen aslan nüfusunu korumak için yürütülen kampanyanın bir parçası olan Logan, “Aslanları dişiler için daha çekici kılan son derece büyük bir yelesi vardı. Oldukça benzersizdi ve bu çılgın görünümü ve yüce kişiliğiyle çok uzun bir sürede zzirvede kaldı” dedi.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.