Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Kenya’da son 40 yılın en kötü kuraklığında fil ve zebralar da yaşam savaşı veriyor

0
Fotoğraf: Baz Retner / Reuters

Uyarı: Bu haber hassas kişiler için rahatsız edici bilgi ve görüntüler içebilir.

*

Kenya’nın kırk yıldır gördüğü en büyük kuraklık, üç ayda dünyanın en nadir zebra türünün neredeyse yüzde 2’sini ve aynı dönemin normaline göre 25 kat daha fazla filin ölümüne sebep oldu.

Kuraklığın giderek artmasıyla yiyecek aramak için kent ve kasabaların etrafına kadar gelen yaban hayvanları insanlarla ölümcül çatışmalara girmek zorunda kalıyor.

Uzmanlar, vahşi yaşamı korumaya yönelik önlemler alınmazsa ve yaklaşan yağmur mevsiminde ülke yeniden yetersiz yağış alırsa Doğu Afrika ülkesinin birçok yerindeki hayvanın bir varoluş krizi yaşayacağını belirtiyor.

Türler arasında en nadide olan Grevy zebrasının dünyada yalnızca 3 bin bireyi kaldı ve 2 bin 500’ü Kenya’da.

Kenya’nın kuzeyinde Haziran ayından bu yana kuraklık yaklaşık 40 Grevy zebrasını öldürdü ve daha bir bu kadar zebrnın ölebileceği düşünülüyor.

Grevy’s Zebra Trust (GZT) görevlisi olan Andrew Letura, “Bu bizim için ciddi bir tehdit” dedi:”Üç ay içinde 40’ını kaybediyorsak, bu kalan nüfus için ne anlama geliyor?”

Fotoğraf: Baz Retner / Reuters

Güney Kenya’daki durum da iç karartıcı: Korucular, normal bir Eylül ayına kıyasla sekiz kat daha fazla ölü veya ayakta duramayacak kadar zayıf hayvan saydıklarını belirtiyor.

Amboseli ekosisteminin koruma alanlarını gözlemleyen Big Life Foundation’dan Benson Leyian‘ın aktardığına göre, Amboseli Filleri Vakfı, 50 filin ölü veya kayıp olduğunu kaydetti.

Kitenden Koruma Alanı‘nda, ölü hayvan bedenlerinin kokusu o kadar güçlü ki, oradaki korucular bazı turistlerin koruyucu maske takmaya başladığını söyledi.

Bazı vahşi hayvanlar insanların elinde can çekişerek ölüyor. Leyian, “Diğer kurak mevsimlere kıyasla, vahşi hayvan eti ticareti için avlanma oranlarında beş kat artış gördüklerini söyledi.

Save the Elephants (Filleri Kurtarın) kuruluşu, silah veya mızrakla öldürülmüş ancak dişleri çalışnmamış fillerin sayıssının arttığını belirtti: Bu, fillerin kaçak avlanma yüzünden değil, insanlarla çatışmada öldüğünün bir işareti.

Uzmanlar, krizin yalnızca kuraklığa bağlanamayacağını söylüyor. Save the Elephants’ın saha operasyonları şefi David Daballen, çiftlik hayvanlarının aşırı otlatılmasının meraları tükettiğini ve bu ekosistemlerin kuraklıktan kurtulmasını zorlaştırdığını söyledi.

GZT’den Letura için, Ekim-Kasım aylarında beklenen yağmurların yapmaması olasılığını düşünmek bile korkutucu: “Durum zaten kötü. Ama bu durumda ciddi bir kriz haline gelir.”

“Şu an kimle konuşursanız söylediği ilk şey, yağmur yağması için dua ettiği.”

You may also like

Comments

Comments are closed.