Kent korumada bir başarı öyküsü: Akyaka’da katıldılar, değiştirdiler!

Akyaka, Muğla’nın Gökova Özel Koruma Bölgesi içindeki turistik beldelerden biri. Ayrıca Cittaslow sertifikasına sahip Türkiye’deki 9 özel yerleşimden biri.

Akyaka doğal değerleri yanında sivil toplum örgütlülüğü ve aktivizm açısından da şanslı bir belde. Adını en son “Diren Zeytinpark” eylemi ile duyduğumuz Akyaka Yerel Yönetim Platformu’nun (AYYP) Akyaka ve Gökova’nın doğasını korumak adına gösterdiği çaba karşılıksız kalmıyor. Orman alanı içine moloz ve çöp döktüğünü tespit ettikleri Akyaka Belediyesi Başkanı Ahmet Çalca, neden olduğu zarardan dolayı kişisel olarak yargılanacak.

“Akyaka Çöpyaka Olmayacak!”

©Akyaka'nın Sesi "KATIL, DEĞİŞTİR!"
©Akyaka’nın Sesi
“KATIL, DEĞİŞTİR!”

AYYP, Eylül 2012’de bunu protesto etmek için bir eylem düzenlemiş “Akyaka Çöpyaka Olmayacak!” demişti. Protesto eylemi, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir olaya sahne olmuş, protesto edilen Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca bizzat kendisi de protestoya katılmıştı. Çalca  “Belediye başkanı olarak her ne kadar çöplerin o alana atılmasına vesile olan birisi olsam da bu eyleme destek verdim” demiş ancak orman içine çöp ve moloz dökülmesi ve sonuç olarak orman içine bir yol yapılması konusunda geri adım atmayacağını da eklemişti.

Akyaka Belediye Başkanı Çalca şahsen yargılanacak

©yeniasir.com.tr Türkiye'de bir ilk: Belediye başkanı kendisinin protesto edildiği eylemde
©yeniasir.com.tr
Türkiye’de bir ilk: Belediye başkanı kendisinin protesto edildiği eylemde

Belediye başkanı dediği gibi bu protesto eyleminden sonra da ormana çöp dökmeye, doğaya zarar vermeye devam etmiş, halkın tepkisine kulak asmamıştı. Ancak AYYP, Valilik, Kaymakamlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi tüm ilgili kurumları devreye sokarak tahribatın durdurulması için verdiği mücadele nihayet devlet kurumlarını harekete geçirmiş ve Akyaka Belediyesi’ne geçen yıl para cezası kesilmişti. Ancak Akyakalıların yaşam alanlarının tahrip edilmesinden sonra, belediye bütçesinden ödenecek bu ceza halkın ikinci kez cezalandırılması anlamına geliyordu. Akyakalılar, bu paranın belediye bütçesinden ödenmesine karşı çıkıyor ve  cezanın tahribata neden olanlar tarafından şahsen ödenmesini istiyorlardı.

Nihayet Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu talebi de dikkate alarak Akyaka Belediyesi’ne kesilen para cezasının yanında Belediye Başkanı Ahmet Çalca’ya şahsen dava açtı. Akyakalıların da müdahil olduğu dava 4 Şubat 2014’de Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 9:25’de.

Bir “kent suçu” yargılanıyor! 

AYYP “Ülkemizde kent suçlarının pek ender karşılığını bulduğu düşünüldüğünde bu dava, kent halkının yönetime seçtikleri temsilcilerin hesap verebilirliğini sorguladığı, kararlı mücadele ile sonuç alabildiğine bir örnek oluşturması açısından önemli. Akyakalıların kararlı ve örgütlü mücadelesi gelecekte seçilecek yöneticiler için de önemli bir mesaj içeriyor. Seçilmişlerin cezalara gerek kalmadan, halkla inatlaşmadan onların taleplerini dikkate aldıkları, şeffaf ve hesabını verebildikleri yönetim ilkeleri ile görev yapmalarında üstün kamu yararı var” diyerek herkesi destek için ilk davaya çağırıyor.

( Yeşil Gazete)

 

Özlem Katısöz
Özlem Katısöz

ODTÜ’de şehir planlama okudu. Üzerine bölge planlamada yüksek lisansa başlamıştı ki bu işlerin yurt dışında daha kolay olacağına karar verip İngiltere’ye gitti ve Yerel Kalkınma ile ilgili çalıştı. Bu sırada aldığı Sürdürülebilirlik dersi hayatının geri kalanı için ilham kaynağı oldu ve doğa koruma, çevre ile ilgili işlerde çalışmaya karar verdi. 2013’ten beri Yeşil Gazete için gönüllü çevirmenlik ve gönüllü muhabirlik yapıyor. Kalkınma, kentleşme, kurumsal sosyal sorumluluk, kadın meselesi, doğa koruma konularında okumayı, yazmayı seviyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR