EkolojiManşet

Kent Konseyleri: Marmara bu kirliliği artık kaldıramıyor

0

İstanbul‘daki Kent Konseyleri üyeleri Marmara Denizi‘nin karşı karşıya olduğu kirlilik problemini konuşmak için 4 Temmuz Pazar günü Kadıköy İskelesi’nde bir araya geldi.

Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada “Bilim insanları bunun bir oksijen bunalımı ve denizin ölmeden önceki son evresi olduğu konusunda hemfikir. Yetkilileri acilen önlem almaya davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

Basın açıklamasını Kadıköy-Beşiktaş İskelesi önünde toplanan İstanbul Kent Konseyi, Adalar Kent Konseyi, Ataşehir Kent Konseyi, Avcılar Kent Konseyi, Beşiktaş Kent Konseyi, Beylikdüzü Kent Konseyi, Esenyurt Kent Konseyi, Kartal Kent Konseyi, Maltepe Kent Konseyi, Sarıyer Kent Konseyi ve Şişli Kent Konseyi üyeleri adına Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik okudu.

‘Gelecek kuşaklar da tehlike altında’

Birgün’ün aktardığına göre açıklamada “Bugün sistemin ve insanın doğayı talan ettiği; yanlış kentleşmeden çarpık sanayileşmeye, kontrolsüz derin deşarj atıklarından bilinçsiz tüketime, siyasal rantlardan ekonomik dengesizliklere, sadece bugünkü kuşakların değil, gelecek kuşakların haklarının da tehdit altında olduğu, kamusal alanların yağma edildiği bir düzenle karşı karşıyayız” denildi.

Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilajın üç-beş ayın kirlilik birikimiyle olmadığına dikkat çekilen açıklamada “Marmara, artık bu kirliliği kaldıramıyor. Doğa, ‘Artık yeter!’ diyor. Sanayi kuruluşları atıklarını doğrudan denize dökmeye devam ettikçe, deniz yüzeyinde bugün gördüğümüz bu kirliliğin sonlanması mümkün değil” ifadelerine yer verildi.

‘Denetim yok’

Birçok sanayi kuruluşunun arıtma tesisine sahip olmadığı veya çalıştırmadığı ifade edilen açıklamada “Denetim yok. İktidarın yanlış ve sorumsuz politikaları ile giderek bozulan bu tablo, canlı organizmaların geri dönüşsüz bir şekilde yok olmasına yol açıyor. Yok olan sadece Marmara Denizi değil, yok olan bütün bir ekosistem ve dünyadır. Bu yok oluş yalnızca ekolojik değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir krizi de tetikleyecektir” denildi. Açıklama devamında şu talepler sıralandı:

Dört tarafı denizlerle çevrili bir ülke, kendi sonsuz yaşam kaynağını böyle yok etmemeli. Biz, İstanbul ilçelerindeki Kent Konseyleri olarak Marmara’nın yok oluşunu durdurmak adına, Marmara Denizi’ni kirleten tüm sanayi kuruluşlarının gerekli filtrelemeyi yapana kadar kapatılmasını, Ergene Nehri’nin deniz deşarjının acilen durdurulmasını talep ediyoruz. Sorunun gerçek muhataplarının ve sorumlularının gerekeni bir an evvel yaparak, bilimin ışığında ortak akılla bu sorunun çözülmesini talep ediyoruz.

Bizler, İstanbul ilçelerindeki Kent Konseyleri olarak, ülkemizdeki sivil toplum ve bütün paydaşlar adına üzerimize düşen her türlü sorumluluğu, müşterek çabayı, kamuoyunu uyarma görevini, fikri ve eylemsel takibi yapmaya hazırız. Tüm yetkililere ve sorumlulara çağrımızdır. Gelin, İstanbul’umuzu, Marmara Denizi’mizi ve ülkemizi tahrip edecek projeleri bırakıp, ülkemizi hak ettiği güzel yarınlara taşıyalım. Marmara Denizi’mizi yaşatalım!

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.