TürkiyeEkolojiManşet

Kenanoğlu: Kurulacak Çevre Ajansı kurullarında çevre örgütleri de yer almalı

0

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Türkiye Çevre Ajansı‘nın kurulmasına ilişkin kanun teklifi hakkında değerlendirmede bulundu.

Kenanoğlu, kanun teklifi çerçevesinde Çevre Ajansı’nın 7 kişilik yönetim kurulu ve 11 kişilik danışma kurulu üyelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından belirlenmesi ve danışma kurulu üyelerinin de üniversiteler, özel sektör ve kamu kurumlarından seçilmesine tepki gösterdi.

Cengiz Holding’in olmayacağını nasıl bilebiliriz?

Meselenin ilgili alanlardaki tahribatın dikkate alınarak ve uygulamalarda kamu yararı gözetilerek ele alınmasını gerektiğini belirten Kenanoğlu, Çevre Ajansı’nın yönetim ve danışma kurullarında çevre örgütlerinin de yer alması gerektiğini ifade etti.

Özel sektör içerisinde Cengiz Holding CEO‘sunun olup olmayacağının garantisi olmayacağını belirten Kenanoğlu, “Çevre örgütleri ise hiçbir menfaati olmadan, bir maddi çıkarı olmadan, sırf doğayı koruyabilmek açısından, gelecek kuşaklara çevremizi, yaşanabilir bir alanı aktarmak açısından mücadele ediyorlar” dedi.

İlk 12 madde kabul edildi

Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 35 maddelik kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan ilk 12 madde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kabul edilen maddeler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye Çevre Ajansı kurulması için sunulan teklif de yer aldı. Teklif Meclis’e 12 Ekim 2020 tarihinde sunulmuştu.

Hangi alanda faaliyet gösterecek?

Ajansın çevre kirliliğini önlemek ve yeşil alanların korunmasına, iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamak, döngüsel ekonomi ve sıfır atık yaklaşımı doğrultusunda kaynak verimliliğini artırmak ile ulusal ölçekte depozito yönetim sistemi kurulmasına, işletilmesine, izlenmesine ve denetimine yönelik faaliyetlerde bulunması öngörülüyor.

Ayrıca ajansın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen ve belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilmesi sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı sistem üzerinden çalışması bekleniyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.