ManşetSpor

Kemaliye’de doğa sporları olimpiyatı başlıyor

0

Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu anısına ithaf edilen 8. Kemaliye Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenliği, bu haftasonu başlıyor, şenlik 26 Haziran’a kadar devam edecek.Kemaliye Şenlikleri 2008 yılında 30 senedir süren Kemaliye Kültür Şenlikleri ile birleştirilerek uluslararası boyuta taşındı.

Kemaliye Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’nde spor anlamında ne istersiniz var. Kaya Tırmanışı, Canyoning, Kano, Rafting, Su Kayağı, Kürek, Dağ Bisikleti, Yürüyüş, Yamaç Paraşütü, Bot Safari ve hatta Cirit.

Doğa ile barışık çevreye saygılı ve en önemlisi bizim dışımızdaki canlılara da yaşam hakkı tanıyan doğa sporcusu örneği Kemaliye’de yapılan Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’nin ana hedeflerinden biri.

Kemaliye ilçesinin benzersiz doğal güzellikleri ve hemen her türlü doğa sporuna elverişli coğrafi yapısı başta eko turizm olmak üzere ilçe için ekonomik ve kültürel gelişim açısından gelecek vaadediyor.

Yer yer 600 metreyi bulan sarp kaya duvarlar el değmemiş ve en zor parkurları içermesiyle kaya tırmanışçıları için çok cazip. Yine nehir vadisi tabanına dik inen kanyonlar canyoning sporu için son derece iddialı kulvarlar sunuyor. Akarsu sporlarından özellikle durağan suda yapılabilen türleri için kano, rafting, su kayağı gibi geniş bir yelpazede güvenli ve keyifli parkurlar mevcut. İlçe Fırat Nehri’nin Keban baraj Gölü’ne dönüştüğü noktada. Bu nedenle göl sporları içinde başta kürek disiplininin değişik branşları olmak üzere görkemli dağlar arasında sınırsız imkanlar sunuyor.

Özellikle dağ bisikleti için ilki 2004 yılında yapılan Ulusal federasyon faaliyetleri esnasında yurdun değişik yerlerinden gelen hemen tüm bisikletçilerin ortak görüşü Kemaliye’nin dağ bisikleti parkurları arasında birçok özgün güzergaha sahip olduğu yönündedir.

Geleneksel sporlar arasında yer alan cirit, ata sporlarının doğada da yapılabilen yöreye özgün ulusal ve etnik sporlarımızdan.

Antik kervan yolları ve yüksek dağ geçitleri her yaşta yerli yabancı ziyaretçiler için sağlıklı yürüyüşler yanında keyifli görsel zenginlikler de sunuyor.

Yamaç paraşütü, delta kanat ve ultralight uçuş sporu disiplinleri de yine yörede yapılabilir doğa sporu etkinlikleri arasındadır.

İlçe civarında Fırat nehri baraj gölü haline geldiğinden rafting botları ile yapılan akarsu sporları daha çok Karanlık Kanyon vadisi boyunca Gümüşçeşme köyünden Çevlik gölüne kadar benzersiz bir parkurda “bot safari” şeklinde gerçekleşiyor.

Yüksek yaylalarındaki köy ve mezralar off-road ve enduro motor kullanıcılarına görkemli güzergahlar üzerinde farklı lezzetler sunuyor. Bir yanda 2000 metre üzerindeki Sarıçiçek yaylasının zengin bitki örtüsünü katederken nehrin karşı yamacında Munzur eteklerinde delişmen derelerin kenarında vahşi bir coğrafyada yolculuk imkanı tanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.