Bilim-TeknolojiManşetVideo

Kedi Taters Nasa’nın derin uzaydan yayınladığı ilk videoda başrolde

0

Gizemli uzayın derinliklerinde, Dünya’dan milyonlarca mil uzakta, turuncu tekir kedi Taters, bir NASA deneyinin başrol oyuncusu oldu. Uzaya gönderilen ilk kedi videosu olarak kaydedilen bu olay, uzay araştırmalarında iletişim devrimine işaret ediyor.

Dünya’dan yaklaşık 19 milyon mil uzakta, kedi Taters’ın derin uzaydan gönderilen ilk videosu büyük bir başarı olarak kaydedildi. NASA’nın pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, turuncu tekir Taters, uzaya gönderilen bir video içeriğinde yer alarak insanların Dünya’nın yörüngesinin ötesinden iletişim gönderme yeteneğini geliştirmek amacıyla yapılan bir deneyde rol aldı. Bu olay, uzay araçlarının iletişim yöntemlerinde bir dönüşüm yaratabilecek bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

Gezegenler arası iletişimde dönüm noktası olabilir

Bir NASA çalışanına ait olan Taters’ın eğlenceli bir klibinin geçen hafta bir uzay aracından Dünya’ya gönderildiğini duyurdu. Bilim insanları, Taters’ı Kaliforniya‘daki bir gözlemevine ışınlayan lazer teknolojisinin yakında astronotların Mars‘tan video göndermesine de olanak sağlayabileceğini söylüyor.

Ajans, bu yeniliğin uzay araçlarının gezegenler arası görevlerde iletişim kurma şeklini değiştirebileceğini ve Ay’a gidecek bir sonraki astronotlar tarafından kullanılmak üzere şimdiden hazırlandığını söyledi. Geniş bant video, bilimsel bilgi ve yüksek çözünürlüklü görüntülerin Ay’ın çok ötesindeki mesafelerden ve yüksek hızlarda gezegene gönderilmesine olanak sağlayacak.

NASA’nın Pasadena, Kaliforniya’daki Jet İtki Laboratuarı‘nda uçuş lazeri lideri olan Malcolm Wright, “Yaptığımız şey, Dünya’ya yakın yörüngede ve Ay’ın etrafında dönen uydularda kullanılan bu teknolojiyi almak ve bu menzili derin uzaya kadar genişletmek” dedi.

Nasa, Taters’in ultra HD kalitesindeki 15 saniyelik videosunu bir sondadan Dünya’ya yaklaşık 19 mil yol kat ederek gönderdi.

Nasa’nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL) çalışanlarından birine ait olan Taters, videoda bir lazer kovalıyor.

Ajansın Derin Uzay Optik İletişim ekibi Taters videosunu, ekim ayında bir asteroidi ziyaret etmek üzere altı yıllık bir görev için yola çıkan Psyche sondasına ekledi. Sonda 11 Aralık’ta videoyu Dünya’ya geri gönderdi.

Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 80 katından fazla bir yolculuk olmasına rağmen, Taters iletimi sadece 101 saniye sürdü. Bu, Dünya’daki çoğu geniş bant internetten daha hızlı.

Nasa, yönetici yardımcısı Pam Melroy‘un yaptığı açıklamada bunu tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendirdi:

Bant genişliğimizi arttırmak gelecekteki keşif ve bilim hedeflerimize ulaşmak için çok önemli. Bu teknolojinin sürekli ilerlemesini ve gelecekteki gezegenler arası görevler sırasında iletişim kurma şeklimizin dönüşümünü dört gözle bekliyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.