ManşetSivil Toplum

KCK ve Faili meçhul davalarının savcıları görevden alındı

0

Güneydoğu’da yürütülen soruşturmalarla ilgili önemli dosyalara bakan Terörle Mücadele Kanunu 10’uncu madde ile görevli Osman Coşkun ile Levent Kaya, Diyarbakır’a yeni atanan başsavcı tarafından görevden alındı.Soruşturmalar için başka savcılar görevlendirildi.

vanmanset

Diyarbakır’da üç yıldır faili meçhul soruşturmalara bakan savcı Osman Coşkun, Bingöl’de şehit edilen 33 er dosyası, Lice’nin yakılması ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın şehit edilmesi, Musa Anter cinayeti, Kulp’ta 11 köylünün gözaltına alınıp kaybedilmesi davası, Mardin Jandarma Alay Komutanı Rıdvan Özden’in şehit edilmesi soruşturması, Güçlükonak’ta 10 köylünün öldürüldüğü soruşturma, JİTEM davası gibi çok sayıda soruşturmayı yürütmüştü. Savcı Levent Kaya ise KCK ana davasının yanı sıra KCK Türkiye Meclisi, KCK Kent Meclisleri, KCK milisler yapılanması, KCK gençlik yapılanması soruşturmalarını yürütmüş ve dava açmıştı.

Diyarbakır Baro: Davayı bilen savcıların alınması soruşturmanın seyrini olumsuz etkiler

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 1990’lı yıllarda meydana gelen faili meçhul ve gözaltında kayıp suçlarına ilişkin suçların soruşturmasının zaman aşımına uğrama ile yüz yüze olduğu bu dönemde yıllardır bu soruşturmalara bakan savcılardan dosyaların alınmasının soruşturmaları olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Elçi, savcı değişikliğinin soruşturmaları etkileyeceğini belirterek, şöyle konuştu: “Zaten bugüne kadar adil soruşturmalar olmadı, en azından kaç yıldır kısmi de olsa bazı çabalar vardı. Tam da bunların sonuçlanma ihtimali vardı, tam da bunların sonuca doğru gittiği dönemde, dosyaları bilen ve soruşturmada belli bir mesafe almış savcıları alarak yeni savcılara verilmesi ister istemez sorun oluşturacaktır. Bu açıdan kaygılıyız. 4 -5 yıldır hakim olan, soruşturmaya yoğunlaşmış emek vermiş çalışmış, bazı önemli dosyaları sonuçlandırmış, dava konusu yapmış ve zaman aşımından kurtarmış ve mahkeme önüne getirmiş, yürüten savcıların hele böyle bir kritik dönemde bu savcıların alınması tabi ki soruşturmanın seyrini olumsuz etkileyecektir, kaygı duyuyoruz.”

(CİHAN)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.