Doğa MücadelesiManşet

Kazdağları’nda var bir Buluşma

0

8-9-10 Mayıs tarihlerinde Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi, Evciler köyüne bağlı
Ayazma’da gerçekleşecek 2. Kazdağları Buluşması için geri sayım başladı.
Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yaşam savunucularının
Kazdağları’nın kucağında kamp ateşini birlikte yakmasına çok az kaldı.
Çanakkale Çevre Platformu’nun organize ettiği buluşma
gönüllü, amatör, kolektif ruhu ve yaşamdan, doğadan yana tavrıyla
katılımcıların hafızalarında en sağlam yeri aldı.
“Altın madenciliğine, doğa talanına hayır” mesajı,
Kaz Dağları’dan Kuzey Ormanları’na,  HES’lere direnen derelerden Yırca’ya,
Akkuyu’dan Sinop’a kadar yankılandı.
Duyanlar duymayanlara anlattı,
sıradaki buluşma için sabırsızlananların sayısı çoğaldı.
Yola çıkmak için gün sayanlardan buluşmayla ilgili soru yağdı.
Yeşil Gazete o soruları sizin için yanıtladı.
“Çadırımı aldım, heyecanla çarpan kalbimle hazırım.
Vakitlice yola koyulalım ki Kazdağları’nda buluşalım.”
İyi ama nasıl? Buyurun, buradan başlayalım.

buluşma

Kaz Dağları Buluşması’na ben de katılabilir miyim?

Tabii ki katılabilirsin. Mutlaka sen de gelmelisin! Yoksa Kaz Dağları’nın hepimize yaptığı çağrıyı duymadın mı daha? Dinle bak ne diyor sana: “Eğer ‘oradaydım’ demek istiyorsan, İda’nın kamp ateşinde ısınmak, sofrasında oturmak, yıldızların altında uyumak, başka bir dünyanın mümkün olduğuna senin gibi inanan insanlarla tanışmak, doğa talanına izin vermeyeceğini herkesle birlikte anlatmak, doğaya ait olduğunu hatırlamak ve fısıldadığı masallarda saklı sırra varmak istiyorsan, çadırını, kalbini ve heyecanını al, gel.

Kazdağları seni çağırıyor. Sen yoksan, masal bir eksik başlıyor…”

Evet, kesinlikle beni çağırıyor! 8-9-10 Mayıs’ta ben de Ayazma’dayım.
Kayıtlar bitmedi umarım. Beni de yazın ! Yer kaldı mı, peki ücret ne kadardı?

Kazdağları Buluşması ücretsizdir ve hep ücretsiz kalacaktır. Kayıt, ek kontenjan, sayı bildirmek gibi şeylere gerek  yok. Geç mi kaldım karar vermeye diye endişelenmenize de… Ayazma’daki kamp alanının büyüklüğü yeter çadırlarımızı yan yana dizmeye. Dileyen herkes kalkıp gelebilir. Üstelik çocuklarınızı da getirebilirsiniz. Tablet ve telefonlardan uzak kalacağı, ağaçları ışıklı ekrandan değil de gövdelerine dokunarak tanıyacağı, toprağa basacağı, hiç unutamayacağı bir deneyimi paylaşırsınız. Çadırda kalabilir mi, üç gün boyunca kamp alanına uyum sağlayabilir mi konusunda içiniz rahatsa, hadi söyleyin gidiyoruz diye ona da. Hazırlansın, varsa flüt, melodika, mızıka gibi müzik aletini, bir de boya kalemlerini getirsin yanında. Praksis’in çocuklarla yapacağı müzik atölyesinde şarkılar söyleyecekler doğaya.

Sahi siz başlamadınız mı hazırlıklara daha?

Başlamaz mıyım? Kaz Dağları’nda buluşacağımızı duyduğum ilk andan beri hazırım.
Düşününce bile heyecanlandım! Çantama neler koymalıyım?  

Uyku tulumu, mat, her ihtimale karşı yağmurluk, kişisel hijyen malzemeleri, büyük çöp poşeti, ışık kaynağı, zirveye çıkacaksanız uygun kıyafet, ayakkabı…

Sazınızı, sözünüzü, çadırınızı. Heyecanınızı. Varsa, çaldığınız müzik aletini. Yazmayı seviyorsanız kağıdı, kalemi. Şarkı söylemeyi seviyorsanız size eşlik edecek ritimleri, kalbinizin sesini. Anlatmayı seviyorsanız hikayelerinizi.  Kazdağları Buluşması’nda çizgileri taşırarak boyanacak resimlere bir iz de siz bırakmak isterseniz keçeli kalemlerinizi.

Ayazma serin olur, üşütmeyin, kalın birkaç parça eşyayla çantada yer kalırsa battaniye de getirin.  Sizi yoran, yük olan, günlük koşturmalarda, kalabalıklarda, işle ev arasındaki rutin yolda, trafikte, gürültüde,  nefes aldırmayan gri beton yığınları arasında sizi siz olmaktan ve doğadan alıkoyduğuna inandığınız ne varsa,  yaklaştırmayın onları çantanıza.  Paylaşmak istediğiniz bir şey olursa,  onu da almayı unutmayın yanınıza.

çadırlar

Biz hazırız, çantamız da. Sabırsızlanıyoruz yola çıkmaya. Nasıl gidilir Ayazma’ya?
Belli noktalardan otobüs kalkacak mı mesela?

İzmir, Ayvalık, Edremit, Küçükkuyu tarafından gelenler, Çanakkale’nin Ezine ilçesinin girişinden Bayramiç tabelasının gösterdiği yöne sapacaklar. İstanbul tarafından gelenlerse, Ezine’nin çıkışındaki Bayramiç yönünden devam edecekler. Ezine ile Bayramiç arası 27 kilometre. Bayramiç ile Evciler Köyü arasıysa 20 kilometre. Evciler köyünün içinden geçip yaklaşık 5 kilometre daha gidince, nihayet buluşuyoruz Ayazma kamp alanında.

Yola Çanakkale’den çıkacaklara ya da orada aktarma yapmayı düşünlere gelince,
Otobüs firması Bayramiç Seyahat, Çanakkale Otogardan Bayramiç’e,
Bayramiç Otogardan da Ayazma’ya götürecek.
Bayramiç’den Ayazma kamp alanına yol ücreti, araçların doluluğuna göre, sayıya bölünecek.
Ayrıntılı bilgi için Bayramiç Seyahat: (0286) 7731830  Yetkili Hasan Güner: 0542 721 09 34

Bilenler bilir, yolculuğun da bu maceranın bir parçası olması, Kazdağları Buluşması’nın bir başka heyecan verici özelliğidir. Bu senede bir kez gerçekleşen büyük buluşmaya dahil olmak için yola koyulan hevesli katılımcılar, Ayazma’ya kendi imkanlarıyla gelir. Kazdağları’nın eteklerinde, elma bahçeleriyle bezeli yeşile uzanan yol, bizzat deneyimlenir.

İster gruplar halinde, tuttuğunuz otobüslerle, şarkılar söyleyerek gelin, ister sizinle aynı şehirden yola çıkacaklarla sosyal medya hesaplarınız üzerinde iletişime geçip, birbirinize yol arkadaşlığı armağan edin. Yola yalnız çıkıp biraz kendinizi dinlemeyi tercih edersiniz belki, ya da sıkı dostlarla arabalara doluşup kahkahalarla anlatılacak hikayelere yenilerini eklemeyi… Yolda otostop çeken sırt çantalı birilerine rastlarsanız, durup alırsınız değil mi?

harita

2. Kazdağları Buluşması’nın programında kim bilir ne etkinlikler var ?

8 Mayıs Cuma günü Ayazma kamp alanında buluşma. Çadırları kurma, İda Kamp Ateşini yakma.

9 Mayıs Cumartesi sabahı erkenden kalkıp yola koyulma. Zirveyi hedefleyenlerle yaklaşık 9 saat sürecek yürüyüş ve tırmanma. Kalan gruplarla Kazdağları’nın mitolojide geçen berrak pınarlarını, masalları andıran yollarını keşfe çıkma.

Söyleşiler, sürpriz atölyeler. Müzik grubu Praksis’in yanında müzik aletlerini getiren çocuklarla birlikte çok sesli, şenlikli müzik atölyesi.

Akşam yeniden yanacak İda kamp ateşi. Etrafında büyük bir çevre forumu yapılacak. Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden yaşam savunucuları, geldikleri yerlerdeki çevre sorunlarını ve yürütülen mücadeleyi anlatacak. Kamp ateşini söndürmeme oyunu oynanırken, sazını, sözünü, farklı enstrümanlarını getirenler, ateş başında müzik yapacak.

10 Mayıs Pazar günü Evciler köyünde sokak şenliği olacak.

Altın madenciliğine karşı 7’den 70’e kararlı bir direniş gösteren Evciler Köyünün halkıyla kampçılar buluşacak. Köy meydanında kurulan serbest kürsüde köylüler kendi yaşadıklarını anlatacak. Meydanda büyük bir pazar da olacak. Yerel köy ürünleri satışa sunulacak. Tiyatro, müzik ve sürprizlere sahne olacak şenlikte, Kazdağları’nda altın madenciliğine geçit yok sesi yükselecek.

Merakla beklediğiniz programın tasviri bu şekilde.

Gönüllü, amatör, katılımcı, paylaşımcı ve yaratıcı bir ruhla var olmak istediğini her fırsatta yineleyen Kazdağları Buluşması, saat aralıklarına ve etkinlik başlıklarına sıkışıp sınırlanmaktan kaçınıyor. Katılımcıların o anı yaşamalarını, birbirlerini dinleyerek yüzyüze konuşmalarını, bazen susup kuş seslerine kulak kabartmalarını, doğayla ve kendileriyle kalmalarını, ateşin başında anlatılan hikayelerin kulaktan kulağa çoğalmasını önemsiyor. Bir festival ya da şenlik olarak değil, Kazdağları’nın önemine ve onu bekleyen tehlikelere dikkat çeken, ses getiren, keyifle ama büyük beklentiler içine girmeden yenisi beklenen bir buluşma olarak anılmak istiyor.

Bir yandan temiz hava, bir yandan bu kadar etkinliğe katılıp meşhur Ayazma elmalarının da tadına bakınca kesin çok acıkırım! Yemek işini nasıl yapalım?

Yanımıza en az iki günlük yiyeceğimizi, tabak, çatal, bardak da alalım.  2. Kazdağları Buluşması’nın İda ateşi yakma gibi İda sofrası kurma vaadi var. Yanımızda getirdiklerimizi birleştirir koyarız ortaya, atarız mutfak ateşinin üstüne malzemeleri, bırakırız birlikte pişmeye, kaynamaya. Eksiklere takılarak değil de elimizdekileri paylaşıp tadına vararak otururuz İda Sofrası’na… Evciler köyü kadınları da el emeği gözlemeleri, salçaları, ev ekmekleriyle çok acıkanlar için beklemede olacaklar kamp alanının girişinde. Çadır kuracağımız yerin çok yakınında Ayazma’nın meşhur alabalığını yapan köy kooperatifi de var. Suyumuz zaten Kazdağları’nın berrak pınarlarından…

Ben daha önce hiç kamp yapmadım, böyle bir etkinliğe de katılmadım. Acaba çadırda kalabilir miyim,  uyum sağlayabilir miyim? Hem kimler geliyor bu buluşmaya, kamp alanına dair başka ne bilmeliyim?  

Çevrende olan bitenin farkındaysan ya da biraz uzaklaşıp hayata doğanın tarafından bakma ihtiyacındaysan, sırtını ağaçlara yasladığında güvende ve gerçekten nefes aldığını hissediyorsan… Kazdağları’na, Yırca’ya, Akkuyu’ya, Kuzey Ormanları’na, yeşilin tutunmak için direndiği yaşam alanlarımız üzerindeki planlara üzülüyor ve kızıyorsan, içten içe itiraz ediyorsan… Bir şey yapmak istiyor, sorduğun sorulara yanıt arıyorsan, doğa talanına karşı yükselen sese kendi sesinle güç katma hevesiyle doluysan, hala neyi düşünüyorsun? Kazdağları Buluşmasına gelmek için özel bir kimliğe, aidiyete, büyük deneyimlere, şehir hayatında üzerine yapıştırılan etiketlere ihtiyacın yok ki.
Hepsinden sıyrıl, çadırını, kalbini, sazını, sözünü al, eksiklerini düşünmeden çık yola.
Kaz Dağları seni çağırıyor. Masalına ortak etmek istiyor. Sen olmazsan, masal bir eksik başlıyor.

program afiş

Haber: Güneş Dermenci – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.