Kazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları Ekoloji Platformu: Kirazlı’yı ağaçlandırın, masrafını Alamos Gold’a ödetin

0
Fotoğraf: Kazdağları Ekoloji Platformu

Kazdağları Ekoloji Platformu, Kanada merkezli Alamos Gold tarafından yapılmak istenen altın madeni projesi için 350 bine yakın ağacın kesildiği Kirazlı’da bir an evvel ağaçlandırma çalışmalarının başlatılması için çağrıda bulundu.

425 gün boyunca altın madenine karşı mücadele verildiği hatırlatılan açıklamada “Firmanın ruhsat süresinin 13 Ekim 2019’da dolmasından sonra Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madenciliğin tüm faaliyetleri durduruldu. Ruhsatsız olan şirketin Orman izinleri bir yıl sonra iptal edildi” denildi.

Kaz Dağları" mı "Kazdağları" mı; nasıl yazılır?

Şirketin orman izinleri iptal edildi

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün CİMER üzerinden yapılan başvuruya verdiği yanıtın aktarıldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Şirketin tüm orman izinlerinin iptal edildiği, alandaki iş makinelerinin tahliye edildiği ve konteynerlerin tahliyesi için 13 Ekim’e kadar süre verildiği, sahanın idarelerin tasarrufuna geçtiği ve bu alanda bütçe ve ödenekler dahilinde planlama yapılmakta olduğu bildirildi.”

Fotoğraf: Kazdağları Ekoloji Platformu

‘Alamos Gold’a ödetilsin’

“Artık Kazdağları’nın yaralarını sarma vaktidir. Tüm tel örgüler sökülüp, verilen zarar telafi edilmeli ve saha rehabilite edilerek tekrar ağaçlandırılmalıdır” çağrısında bulunan Kazdağları Ekoloji Platformu şu talepleri sıraladı:

  1. Öncelikle yalnızca konteynerlerin boşaltılması için firmaya 13 Ekim 2021 tarihine kadar süre verilmesine itiraz ediyoruz. Birkaç gün sürecek bir işlem için firmanın alanda daha bir süre varlığını sürdürmesine izin verilmemeli, firma konteynerlerini acilen çıkarmalıdır.
  2. Bir orman ekosistemi yok edilerek tahrip olmuş olan alanın eski haline getirilebilmesi ve doğal yapısına kavuşturulması için bilim insanlarının önerileri doğrultusunda acilen bir rehabilitasyon planı hazırlanmalıdır.
  3. Rehabilitasyon planının hazırlık ve uygulanması sürecinde STK’larla iş birliği yapılmalıdır.
  4. “Bütçe ve ödenek” mazeretine sığınılmadan rehabilitasyon masrafları için şirketten alınmış olması gereken teminat vb. değerlendirilerek ekolojik yıkımın maliyeti Alamos Gold’a ödettirilmelidir.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.