Kazdağları aktivistleri basın açıklaması yaptığı için yargılanıyor

2014'ten beri düzenlenen Kazdağı Ekofestivali'nin yasaklanması nedeniyle basın açıklaması yapan Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yöneticilerine beraat çıkmadı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin 2014 yılından beri düzenlediği Kazdağı Ekofestivali’nin Bayramiç Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına tepki göstermek için yaptığı basın açıklaması nedeniyle yargılandıkları davanın ilk duruşması dün yapıldı.

Aktivistler, 20 Haziran 2023 tarihinde, kaymakamlık önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” ettikleri gerekçesiyle suçlanıyor. 

Bayramiç Asliye Ceza Mahkemesi‘nde derneğin beş yönetim kurulu üyesinin yargılandığı ilk duruşmada beraat kararı çıkmadı. Hakim, açıklama yapılan alanın kaymakamlığın eklentisi olup olmadığının araştırılması için keşif kararı verdi.

Mahkeme ileri bir tarihe ertelendi. 

‘Basın açıklaması en temel demokratik haklardan’

Duruşma sonrası bir basın açıklaması yapan dernek yöneticileri, 2012 yılından bu yana ekolojik yaşamın inşasına katkıda bulunmak ve bölgenin havasını, suyunu, toprağını, sulak alanlarını, ormanlarını, zeytinliklerini korumak amacıyla, ekolojik yıkıma ve ekokırıma yol açan enerji, madencilik, imar baskısı, ekoturizm gibi çeşitli projelere karşı yoğun bir şekilde mücadele ettiğini hatırlattı.

bu mücadeleleri sırasında rahatsız ettikleri kesimlerin ve çeşitli kurumların itibarsızlaştırma, yasaklama, şikayet, suç duyurusu, dava açma gibi çeşitli baskıları ile karşılaştıklarını anlatan aktivistler duruşmada olanları şöyle anlattı:   

Süheyla Doğan Ünal, Emine Çelik Adıgüzel, Filiz Taşezen, Seyhan Yüksek ve Meryem Esenay Hacıosmanoğlu‘nun yargılandığı duruşmada yaptığımız savunmada, basın açıklamasının en temel haklarımızdan birisi olduğunu ve yaptığımız eylemin 2911 sayılı kanuna muhalefet teşkil etmediğini belirttik. Daha önce de kamu kurumları önünde çok kez basın açıklaması yaptığımızı, diğer sivil toplum örgütleri ve kurumlarında benzer eylemler gerçekleştirdiklerini ve herhangi bir kovuşturmaya maruz kalmadığımızı belirttik ve beraatımızı istedik.” 

Yönetim kurulu üyelerinin avukatı Cem Altıparmak, yaptığı savunmada, iddianamedeki gerekçelerin hukuka uygun olmadığına dikkat çekti:

“Müvekkillerin katıldığı ve beş dakika bile sürmeyen basın açıklaması ile ne kamu düzeni zarar görmüş ne kamu hizmetinin verilmesi engellenmiş ne kamu binasına giriş çıkışlara engel olunmuş ne yaya ve araç trafiği engellenmiş ne çevre kirletilmiş ne de bir kamusal mekan işgal edilmiştir. Olayda atıf yapılan suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. Müvekkil sanıkların muhatap kaldığı işbu soruşturma ve davaya konu basın açıklaması, ülkemizde binlerce barışçıl ve şiddet içermeyen ve hiçbir soruşturmaya maruz bırakılmayan basın açıklaması örneklerinden sadece birisidir. Anayasa Mahkemesi içtihatlarındaki hususu bir kez daha hatırlatır isek; barışçıl amaçlarla bir araya gelmiş kişilerin toplantı hakkını kullanırken kamu düzeni açısından tehlike oluşturmayan ve şiddet içermeyen davranışlarına devletin sabır ve hoşgörü göstermesi çoğulcu demokrasinin gereğidir.  Müvekkillerin atılı suçtan dolayı beraatlerine  karar verilmesini talep ederiz.” 

Altıparmak bir sonraki celsede beraat kararı beklediklerini belirtirken, aktivistler “Hakkımızda açılan davalarla, suç duyuruları, baskılar, itibarsızlaştırmalar bizleri yıldıramaz ve mücadelemizden alıkoyamaz. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Basın açıklamalarımıza, mitinglerimize devam edeceğiz” dedi. 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR