EnerjiGünün ManşetiHafta SonuManşet

Kazdağı savunucularının enerjisi güneşten

0

Kaz Dağı’nda altın madencileriyle, termik santrallerle, yaşam hakkını ve doğayı tehdit eden girişimlerle beş yıldır mücadele eden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yüzünü güneşe çevirdi.

Derneğin yürüttüğü “Birlikte Yeşil Enerjiye” projesi kapsamında, Çanakkale Küçükkuyu’daki dernek binasına, güneş enerjisi sistemi yerleştirildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı‘nın desteklediği Birlikte Yeşil Enerjiye projesi yaklaşık iki aydır sürüyor. Kaz Dağı ve yöresinde çevre konusunda çalışan STK’lar arasında yüz yüze toplantılar düzenleyerek ağ oluşturulmasını, yenilenebilir enerji üretimi ve kullanımı konusundaki örneklerin çoğalmasını, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı koyulmasını hedefleyen  proje kapsamında kurulan 3 kW’lık güneş enerjisi sistemi, 12 adet fotovoltaik panel, 4 akü ve invertörden oluşuyor.

Örnek olsun Kaz Dağı yöresine

Projenin hedeflerine ulaşmasında önemli bir adım olan güneş enerjisi sisteminin açılışı, haftasonu Küçükkuyu’daki dernek binasında gerçekleşen İklim Değişikliği İle Mücadele İçin Strateji Planı Önerileri başlıklı son yüz yüze toplantısında yapıldı. Açılışa, proje kapsamında kurulan İklim İçin STK Ağı’ndan Çanakkale, Ayvalık, Küçükkuyu, Edremit, Gökçeada, Balıkesir, Akçay, Altınoluk, Burhaniye, Adatepe ve Bayramiç’teki sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Açılışta konuşan Proje Koordinatörü Cemil Ortaç, “Birlikte Yeşil Enerjiye” projesiyle kurulan sistemin, bölgede yeşil enerjiye geçiş konusunda örnek olmasını umduklarını belirtti.

Sırada Çocuk Bakım Evinin enerjisi var

Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, kömürlü termik santrallerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararlara dikkat çekerek, yeşil enerjiye geçmenin önemini vurguladı:

“Yenilenebilir, temiz ve bedava bir enerji olan güneş enerjisinin bölgede kullanımının yaygınlaşması çok önemli. Bu konuda öncü olan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ni kutluyorum. Projesinin ortaklarından biri olarak, belediyenin “Ekolojik Çocuk Bakım Evi”nde güneş enerjisi sistemini kurunca, körfezde farkındalık yaratacağımıza inanıyorum.”

Yeşil Enerjiye, birlikte

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Güneş enerjisi model uygulamaları gerçekleştirmek, Birlikte Yeşil Enerjiye projesinin faaliyetlerinden biriydi. Derneğin bahçesine kurulan bu sistemle ilk adımı attık. Enerji kooperatifleri ile ilgilenenleri mevzuat hakkında bilgilendirme, yurt dışındaki enerji kooperatiflerini ziyaret edip inceleyerek bu bölgede de bir enerji kooperatifi kurma hedeflerine, proje kapsamında yaptığımız yüz yüze toplantılarda oluşan, büyüyen, güçlenen İklim İçin STK Ağı ile birlikte yürüyoruz. Yıl sonuna doğru Enerji Kooperatifleri Çalıştayı düzenlemeyi planlıyoruz” dedi.

Güneş enerjisi sistemi için düzenlenen açılış etkinliği, derneğin halk oyunları grubunun harmandalı gösterisi ve Nusratlı Köyü kadınlarının hazırladığı yöresel ürünlerin ikramıyla devam etti.

Ardından dernek üyelerinden Mecit Ünal tarafından gerçekleştirilen halk müziği dinletisinde, içinden “güneş” geçen türküler söylendi.

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.