Kazakistan Latin alfabesine geçiyor

Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçmeye hazırlanan Kazakistan, 2018’den itibaren okullarda ders kitaplarının Latin alfabesinde basılmasını hedefliyor. Açıklamayı yapan Devlet Başkanı Nazarbayev, 2025 yılına kadar tüm kitapların, süreli yayın ve resmi belgelerin Latin alfabesinde yayınlanmaya başlamasını öngörüyor.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kazak dilinde Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçme talimatı verdi. 2018’den itibaren okullarda ders kitaplarının Latin alfabesinde basılmasını hedefleyen değişiklikle Nazarbayev, 2025 yılına kadar tüm kitapların, süreli yayın ve resmi belgelerin Latin alfabesinde yayınlanmaya başlamasını öngörüyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanının resmi internet sayfasında yayınlanan “Oryantasyon: Geleceğin manevi canlanması” adlı makalesinde Nazarbayev, Kazakistan hükümetine 2017 sonuna kadar Kazak Kiril alfabesinin Latin alfabesine geçiş grafiğini hazırlama talimatı veriyor.

Bu geçişin “siyasi nedenlere” bağlı olduğunu belirten Nazarbayev makalesinde, günümüz Kazakistan’ında farklı alfabelerin kullanımıyla ilgili tarihi bilgi veriyor.

10. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar ülkede Arap alfabesinin kullanıldığını belirten Nazarbayev, makalesinde 1929’da Latin alfabesine geçiş kararı alındığını, Kiril alfabesine ise 1940 yılında geçildiğini anımsatıyor.

2017 yılının sonuna kadar bilim insanları ve toplum temsilcileri ile yapılan görüşmelerden sonra Latin alfabesi esasında yeni Kazak alfabesinde tek standardın hazırlanması gerektiğini ifade eden Nazarbayev, 2018’den başlayarak ortaokul için Latin alfabesinde kitapların yayınlanması ve yeni alfabede eğitim için uzmanların hazırlanması gerektiğini kaydediyor.

Plana göre geçişin ilk döneminde hem Kiril hem Latin alfabesi kullanılabilecek.

Yaklaşık 18 milyon kişinin yaşadığı Kazakistan’da, Kazakça (Kazak Türkçesi) ve Rusya resmi diller olarak konuşuluyor.

 

(Al Jazeera Türk)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Bangladeş’te sel: 23 kişi öldü, 5,7 milyon kişi mahsur kaldı

İklim felaketlerine karşı en savunmasız"ülkeler arasında yer alan Bangladeş'te 300.000'den fazla kişi hala acil durum barınaklarında yardıma ihtiyaç duyuyor.

Guterres’den kritik uyarı: Okyanus taşıyor, cankurtaran botu da yok!

Tonga'da başlayan Pasifik Ada Forumu Liderler Toplantısı'nda Karayip ülkelerinin gündemi yükselen denizler ve iklim fonu olurken, Fransa Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık isyanının önüne geçmeye çalışıyor.

Cengiz Holding’in Çanakkale Yanıklar’daki maden keşfinde köylü isyanı: Yallah Cengiz!

Bayramiç'teki Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen maden ocağının bilirkişi keşfi, köylüler tarafından protesto edildi. Şirketin açmak istediği madenin ömrü 10 yıl.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR