Ekolojik YaşamManşetTarım-Gıda

Kayseri’nin ikinci %100 Ekolojik Pazar’ı yarın açılıyor

0

Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kocasinan Belediyesi işbirliği ile Kayseri Kocasinan  %100 Ekolojik Pazar’ın ikincisi yarın açılıyor.

Organik sertifikalı üretim yapan çiftçilerin ürünlerinin yer alacağı pazar, yarından itibaren her çarşamba günü Yenimahalle’de hizmet verecek.

‘Bu modelin yaygınlaşmasını istiyoruz’

Sivil toplum ve kamu kuruluşları işbirliği ile organik tarımın desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Kayseri Kocasinan  %100 Ekolojik Pazarı dokuz yıldır hizmet verirken, yeni bir pazarın daha açılmasıyla Türkiye’de bir ilke imza atıldı.

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, Kocasinan’da açılan pazarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Üretici örgütlenir; devlet üretimi, yerel yönetimler de sivil toplum örgütlerinin katkıları ile organik pazarları destekler; üretim ve tüketimde yerellik sağlanarak organik pazarlar üreticiden tüketiciye hale gelirse, hem sürdürülebilirlik sağlanıyor hem de organik ürünlerdeki fiyatlar aşağı çekilebiliyor.

Kayseri’deki organik pazar fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’deki organik pazarların neredeyse yarısı bir bedel. Buğday Derneği olarak, Tarım ve Orman Bakanlığımızı ve yerel yönetimleri işbirliği içinde hem üretim hem pazar ayağı bir arada olacak şekilde organik tarımı desteklemeye çağırıyoruz. Kocasinan %100 Ekolojik Pazar modelinin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.”

KAPTAR Derneği Başkanı Dr. Yeşim Bekyürek ise, organik pazarın açılışına ilişkin “Tüketicilerimize ulaşmak, üretim alanlarımızı arttırmak, sağlıklı ve güvenilir organik ürünlere en kısa yoldan ve en ucuza ulaşılmasını sağlamak amacıyla ikinci pazarımızı açıyoruz” yorumunda bulundu.

2020’de 159,062,75 kg taze sebze ve meyve satıldı

%100 Ekolojik Pazar’da, 2020 yılı verilerine göre, 159,062,75 kilogram taze sebze ve meyve satışı gerçekleşirken; üreticilerin elde ettikleri toplam kazanç, iklim krizine ve pandemiye bağlı olarak azalan ürün miktarına rağmen, 722.591,50 TL’ye ulaştı. Son altı yılda 980.426,31 kilogram taze sebze ve meyve satışı gerçekleştiren üreticiler, toplam 3.230.162 TL kazanç elde etti.

İlk olarak 2006 yılında İstanbul – Şişli’de açılan %100 Ekolojik Pazarlar, Kartal ve Bakırköy’ün ardından, İstanbul dışında Kayseri Kocasinan’da ve İzmit’te hizmet vermeye başladı. Türkiye’nin ilk ekolojik pazar olma özelliğini taşıyan Feriköy’deki Şişli %100 Ekolojik Pazar, haziran ayında 15. yılını kutlamıştı.

%100 Ekolojik Pazarlarda sadece organik sertifikalı ürünler satılıyor. Bu pazarlarda satılan tüm ürünlere ait sertifikalara buradan ulaşılabiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.