ManşetTarım-Gıda

Kayseri’de 2 mahalle şarbon hastalığı nedeniyle karantina altına alındı

0

Kayseri’nin Bünyan ve Pınarbaşı ilçelerinde iki mahallede şarbon karantinası uygulanmaya başladı. Kayseri İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ayhan Temiz, “İlk hayvan ölümünden sonraki 15 gün içerisinde başka bir sıkıntı yaşanmazsa karantina uygulaması sona erecek. Vatandaşlarımız açısından da bir sıkıntı yok” dedi.

Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, şarbon hastalığı nedeniyle Bünyan ve Pınarbaşı’nda 2 bölgenin karantina altına alındığını açıkladı. Ergül, hastalığın görüldüğü hayvanların aşılamalarına başlanıldığını belirterek, “Tarım İl Müdürlüğümüzde  görevli veteriner hekim arkadaşlarımız hemen o bölgeleri karantina altına aldılar” diye konuştu.

“Kontroller yapılamıyor”

Son 6 aydır yurt dışından seçilen hayvanlarda kamudaki veteriner hekimlerin görevlendirilmesinin iptal edildiğini söyleyen Ergül, “Hal böyle olunca yurt dışında seçilen ithal hayvanlara veteriner hekimin kontrolü olmadan ülkeye giriş yapıyor. Umarım bu yanlışlık düzeltilecektir. Veteriner hekimlerin kontrolü olmadığı hiçbir şeyde ette olsun, canlı hayvanda olsun hastalıkların olma riski yüksek” dedi.

Şarbon hastalığına yakalanan hayvanların tedavi edilmediğini belirten Ergül, “Bu hastalığın hayvanlarda tedavisi yok. Sadece koruyucu aşılamayla önlenmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ayhan Temiz, şarbon konusunda gerekli önlemlerin alındığını ve kontrollerin sürdüğünü söyledi.

İhbarlar sonucunda Pınarbaşı ve Bünyan ilçesinde şarbon hastalığına rastlanıldığını aktaran Temiz, “Ekiplerimiz söz konusu ihbarların ardından harekete geçerek gerekli müdahaleleri yaptı. Şu an Pınarbaşı ilçesi Üçpınar Mahallesi ve Bünyan ilçesi Büyüktuzhisar Mahallesi’nde karantina uygulaması başlattık. Bünyan’daki geçtiğimiz hafta yaşandı” ifadelerini kullandı.

Aşılamaların yapıldığını aktaran Temiz, “İlk hayvan ölümünden sonraki 15 gün içerisinde başka bir sıkıntı yaşanmazsa karantina uygulaması sona erecek. Vatandaşlarımız açısından da bir sıkıntı yok. Gerekli önlemleri aldık ve almaya da devam ediyoruz. Aşılamalar da yapıldı. Endişe edilecek bir durum yok” dedi.

Veteriner Hekimleri Birliği’nden ‘şarbon’ açıklaması: Bakanlık 6 aydır veteriner görevlendirmiyor

On soruda şarbon salgını – Bülent Şık

İstanbul’da 5 mahalle şarbon şüphesi ile karantinada

 

(Duvar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.