Sivil Toplum

“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın”

0

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi, 96. haftasında devam etti. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan eyleme, İHD yöneticileri ve kayıp yakınlarının yanı sıra Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri de katıldı. Bu haftaki eylemde 1996 yılında kaybedilen Hamza Güner’in hikayesi anlatıldı.

Oturma eylemi öncesi bir açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, dün kutlanmaya başlanan İnsan Hakları Haftası’na dikkat çekerek, “Bugün hala ülkemizde ciddi insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Bunun en bariz örneği Kürt halkının kimliğinin, kültürünün ve dilinin inkar edilmesidir” dedi.

“KÜRT HALKININ HAKLARI KABUL EDİLMELİDİR’

Bölge halkının artık haklarının ihlal edilmesine tahammülü kalmadığını vurgulayan Bilici, şunları söyledi: “Ülkemizde yıllar boyunca insanlarımızın hakları ihlal edildi. İnsanlarımızın en önemli hakkı olan yaşam hakkı başta olmak üzere birçok alanda hak ihlalleri yaşandı. Ancak, artık bu ihlallerin bir son bulması gerekmektedir. Bunun olması için de başta Anayasa değişikliği olmak üzere demokratikleşme konusunda önemli adımlar atılması gerekir. Kürt halkının dili, kültürü ve diğer bütün haklarının kabul edilmesi gerekmektedir. Yaşanan faili meçhul cinayetler, kaybetmeler ve diğer hak ihlallerinin ortaya çıkarılması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun kurulması gerekir.”

Bilici ayrıca, İnsan hakları haftası dolayısıyla cezaevindeki insan hakları savunucularının da İnsan Hakları Haftasını kutladı.

Bilici, konuşmasının ardından 11 Eylül 1996 yılında Ağrı ilinde özel hareket timleri tarafından evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hamza Güner’in hikayesini anlattı. Güner’in evine yapılan baskın sonrası gözaltına alındığını belirten Bilici, “Ciddi işkencelere maruz kalıyor. Ardından ailesi emniyete başvuruyor, ancak emniyet yetkilileri Güner’in gözaltından kaçtığını iddia ediyor. O günden sonra da kendisinden bir daha haber alınamıyor” dedi.

Konuşmaların ardından grup 5 dakikalık oturma eylemi yaparak, eylemlerine son verdi. (ANF)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.