KadınManşetTürkiye

Kaybolmasının birinci yılında kadınlar sordu: Gülistan Doku nerede?

0

Dersim Kadın Platformu, 5 Ocak 2020’den beri kendisinden haber alınmayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Gülistan Doku‘nun kaybolmasının birinci yılında bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Doku’nun anne, babası Bedriye Doku ve Halit Doku da katıldı.

Açıklamada söz alan Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, olayın failleri hakkında etkin soruşturma başlatılacağı ve Gülistan Doku’nun bulunacağı zamana kadar konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

‘Gülistan öldü mü hayatta mı bilmiyoruz’

Dersim Kadın Platformu adına açıklama yapan Damlar Çınar ise Doku’dan haber alınamamasıyla ilgili şunları söyledi:

Kız kardeşimiz Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020 gününden beri haber alamıyoruz. Gülistan hayatta mı, öldü mü, öldürüldü mü, hayattaysa nerede öldürüldüyse kim öldürdü bilmiyoruz. Biz kadınlar tam 1 yıldır Gülistan Doku nerede diye soruyoruz.

1 yıldır, yalnızca intihar ihtimalinin araştırıldığı soruşturma genişletilsin ve çok yönlü bir araştırma yapılsın, Zaynal Abakarov şüpheli olarak soruşturmaya dahil edilsin diyoruz. Zaynal yargılansın istiyoruz çünkü kaybedildiği günden yalnızca 1 gün önce Zaynal Abakarov,Gülistan’ı zorla arabasına bindirmeye çalışmış, çevredekilerin çağırmasıyla gelen polisler ve Zaynal’ın polis babası bu kaçırma girişiminin üstünü kapatmıştı. 5 Ocak sabahı ise Zaynal’ın çalıştığı kafede Gülistan’a bağırdığı, üzerine yürüdüğü ve kafeden ayrılmasını engellediği kamera kayıtları ile sabit. Gülistan en son 12.25’te görüldü. Zaynal ise o gün geç bir saate kadar hiçbir telefona çıkmamış ve Gülistan’ın arkadaşına: ‘O kendine bunu getirdi. Dün gece başıma bela oldu. Artistlik yapmaya başladı. Ondan insan gibi ayrılacaktım. Dün gece evde büyük kavga çıktı. Annemin bütün planları bozuluyordu. Babam çok sinirlendi.’ diye itiraf niteliğinde bir mesaj atmıştır.”

‘Katledilen kadınların esas failini iyi tanıyoruz’

Çınar, Dersim’de valiliğin ve kolluk kuvvetlerinin Doku’nun kaybedilmesiyle ilgili çalışmalar yapmadığını belirterek şunları söyledi:

Kayıp ihbarı yapmak için karakola giden Gülistan’ın arkadaşlarının ifadelerine “ Gülistan bana Baraj Gölü’ne atlamaya gideceğini söyledi.” gibi gerçekte hiç beyan edilmemiş cümleler eklendi. Köprüden atladı diyerek yazılan senaryolar uzmanlık raporlarıyla çürütüldü. Aylar süren sualtı araması sonuçsuz kaldı. Gülistan kaybedildikten sonra Zaynal’ın ifadesi evde alındı, ifadede eksik ve yanlış bilgiler olmasına rağmen Zaynal hiç sorgulanmadı. Zaynal’ın evinde ve babasının aracında kan, tükürük ve doku örnekleri araştırılmadı, ailenin bir gece yarısı şehirden kaçarcasına ayrılmasına izin verildi. Gülistan’ın ablası Aygül Doku ailenin şehirden çıkışını engellemek istediği için ceza tehdidi ile karşı karşıya  bırakıldı. Gülistan’ın annesi ve ablası sadece evlatlarının akıbetini sordukları için, darp edilerek adeta bir utanç sahnesi yaşanarak gözaltına alındı.

Bugüne gelindiğinde bizler Gülistan’ın ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıyoruz. Kentimizde yaşanan sayısız cinsel suçtan, katledilen ve kaybedilen kadınlardan, Şule’den Duygu’dan, İpek’ten, Pınar’dan, Aylin’den, Esma’dan tanıyoruz. Kadınları ikincil cins olarak gören, yaşamı erkek egemenliği üzerine inşa eden, yargıdan medyaya kadar, öldürülse bile hep kadınları suçlayan düzeniniz, bu düzeni hevesle sürdüren iktidar suçludur.

Biz kadınlar bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne oldu? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Gülistan neden sadece suda arandı?

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.