EmekManşetTürkiye

Katliamın altıncı yılında adalet yok

0

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği, Cumhuriyet tarihinin en fazla can kaybıyla sonuçlanan iş cinayeti, altıncı yılında anıldı.

Soma Faciası, dünyanın da son 50 yıldaki en ölümcül ikinci maden kazası olarak kayıtlara geçmişti.

Sorumluların tümüne tahliye

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklanmıştı.

4.5 yıl boyunca süren adalet arayışının ardından Can Gürkan geçen yıl tahliye edildi. Yeni çıkan infaz yasasıyla ise, işletmenin genel müdürü Ramazan Doğru ve İsmail Adalı’nın yaklaşık 2.5 yıl sonra, işletme müdürü Akın Çelik ile teknik nezaretçi Ertan Ersoy’un da 5 ay 15 gün sonra tahliye olacağı anlaşıldı. 

KESK: Er ya da geç hesabı sorulacak

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu da, Soma faciasının altıncı yıldönümü dolayısıyla açıklama yayınlayarak salgın günlerinde de işçiler açısından değişen bir şey olmadığını açıkladı:

Bugün ‘çarklar dönsün’ diye yüzbinlerce işçiyi, yeterli tedbirleri almadan fabrikalarda, inşaatlarda, marketlerde, kargo şirketlerinde, kamu işyerlerinde çalıştırıp yüzlercesinin salgına yakalanmasına neden olunuyor.

Açıklamada, altı yıl önce gerekli denetimleri yapmayarak 301 işçinin ölümüne yol açanlardan geç de olsa hesap sorulacağı kaydedildi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.