ManşetKazdağları Günlüğü

‘Katledene izin var, doğa nöbetçilerine yok’

0

Haber: Ahmet Soysal

Aylardan beri Kazdağları’nı Kanada merkezli Alamos Gold’a karşı savunan Su ve Vicdan nöbetçilerine destek vermek için bölgeye gitmek isteyen Egeçep üyelerine İzmir ve Manisa Valilikleri tarafından izin verilmedi.

Yaklaşık 10 aydan bu yana Kazdağları’nın Kirazlı ve Balaban köyleri yakınlarında ve Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın hemen dibinde açılmak istenen ve siyanür liçi yöntemi ile çalışacak altın madenine karşı bir grup çevre gönüllüsü tarafından Su ve Vicdan nöbeti tutuluyor. Geçtiğimiz günlerde Orman Genel Müdürlüğü tarafından bu gönüllüler bölgeden uzaklaştırılmak istenmiş; eylemcilere toplam 57 bin lira para cezası kesilmişti. Bu gelişmelerden sonra bölgeye eylemcilere destek vermek amacı ile gitmek isteyen Ege Çevre ve Kültür PlatformuEGEÇEP üyelerine de izin çıkmadı. 

Bu durumu protesto eden EGEÇEP yönetimi, Konak’ta eski Sümerbank önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Kazdağları’ndaki aktivistlere kesilen para cezası ile yetinilmeyip fiili bir müdahale yapılmasından endişe duyduklarını belirten EGEÇEP Eş Sözcüsü Berna Babaoğlu Ulutaş şöyle konuştu:

Pandemi koşullarında Dünya Çevre günü etkinlikleri 

‘Son bir ay içerisinde yaptığımız basın açıklamaları ile hem bu endişelerimizi dile getirmiş, hem verilen para cezalarının haksızlığını dile getirmiş, hem de Kazdağları’nda doğayı savunmak için süredir direnen bu yiğit doğa savunucularının yalnız olmadığını kamuoyuna duyurmuştuk. Amacımız, Kazdağları direnişçilerinin yalnız olmadığını, EGEÇEP olarak onların yanında olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak, kamuoyunun dikkatini salgın günlerinde gerçekleştirilen doğa talanına ve Kazdağları’ndaki yağmaya çekmekti.’

Meslek odalarının İzmir şubeleri tarafından da desteklenen basın açıklamasının sonunda Babaoğlu Ulutaş aktivistlere destek amaçlı yapılan başvurularının İzmir ve Manisa valilikleri tarafından Covid-19 salgını gerekçesiyle reddedildiğini; buna karşın doğayı talan edenlere her türlü serbestliğin tanındığını kaydetti: “Hem İzmir hem Manisa Valilerini açıklama yapmaya davet ediyoruz. Doğayı talan edenlere verilen seyahat izinleri, bizlere neden verilmemektedir? Doğayı koruma mücadelesi veren yaşam savunucularına da ‘Anayasal’ hakların kullanılabilmesi açısından seyahat izini verilmelidir. ”

EGEÇEP, 1 -5 Haziran tarihlerinde, pandemi koşullarına uygun biçimde  ‘Dünya Çevre Günü’ etkinlikleri gerçekleştirecek. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.