DünyaManşet

Katalonya’da referandum, Madrid tepkili

0

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin başkanı Artur Mas’ın, 9 Kasım’da Katalanları referanduma götürecek kararı imzalamasına İspanya hükümetinin tepkisi gecikmedi.

Wall Street Journal’ın haberine göre Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, Başbakanlık Konutu’nda yaptığı açıklamada, imzadan “derin üzüntü duyduklarını” vurgulayarak, bunun “Katalanları bölen ve Avrupa’dan uzaklaştıran bir hata” olduğunu söyledi.

“Referandumun anayasaya aykırı olduğunu göstermek için ilk adımı bu sabah attık” diyen Santamaria, Katalonya’nın mevcut yasal durumuyla ilgili hükümetin yasal danışma organı Devlet Konseyi’nden bilgi istediklerini ve bu adımı “İspanyol vatandaşlarının haklarını, yasaları ve demokrasiyi korumak için attıklarını” açıkladı. Hükümet Sözcüsü, “Hiçbir hükümet, İspanyol halkının arzusunun üzerinde değildir” dedi.

Çin’de resmi ziyarette olan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da gazetecilerin soruları üzerine, “çok rahat olduğunun” altını çizerek, “Artur Mas’ın yasa dışı olduğunu bilmesine rağmen referandumla ilgili kararı imzalayarak ve bağımsızlık yanlısı girişimlerde ısrar ederek Katalonya’yı kargaşaya sokacağını” söyledi.

Öte yandan İspanya’da iktidardaki Halk Partisi’nin Katalonya’daki kolu PPC’nin lideri Alicia Sanzhez Camacho, Artur Mas’ı “demokrasinin garantilerine sahip olmadan referandum ilan etmek, Katalonya ile İspanya’nın geri kalanı arasında duvar örmek ve demokrasiye ihanet etmekle” suçladı.

 

(WSJ.com.tr)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.