İklim KriziManşet

Katalonya su kısıtlaması ilan etti

0

İspanya‘nın kuzeydoğusundaki Katalonya Bölgesi‘nde, aylarca süren kuraklık sonrasında su kısıtlamaları başlatıldı.

Katalan yönetimi sözcüsü Patricia Plaja dün yaptığı açıklamada, önlemlerin Katalonya bölgesindeki nüfusun yüzde 80’inin yani 6,7 milyon insanın etkileneceğini söyledi.

Bu Cuma gününden itibaren yürürlüğe girecek tedbirler, ekinlerin ve endüstrinin sulanması için kullanılan suyun azaltılmasını içeriyor. Şehir sakinlerinin evlerin veya arabaların dışını yıkamak veya yüzme havuzlarını doldurmak için içme suyu kullanmalarına izin verilmeyecek.

Barselona da dahil olmak üzere 500’den fazla belediye binası, çeşmeleri doldurmayı ve sokakları içme suyuyla temizlemeyi bırakacak.

Plaja, henüz evlerde yıkanmak, yemek pişirmek veya içmek için kullanılan suyun sınırlandırılmasına gerek olmadığını, ancak vatandaşları “ülkenin karşı karşıya olduğu istisnai durumun farkında olmaya” davet ettiğini söyledi.

İspanya’daki Vilanova de Sau’daki bir rezervuarda kısmen açığa çıkan 11. yüzyıldan kalma bir Romanesk kilisenin 20 Haziran 2022 ve 18 Kasım 2022’de aynı noktadan çekilmiş fotoüğrafları. Emilio Morenatti / AP Photo

Uzmanların  iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği ortalamanın altındaki yağışlar, İspanya genelinde su kaynaklarını daralttı ve tarıma zarar verdi.

Daha önce  güneydeki Sevilla kentinde kurak ve sıcak yaz mevsiminin ardından Eylül ayında benzer önlemler alınmasının ardından Barselona şimdi İspanya’da su kullanımını sınırlayan ikinci büyük şehir oldu.

İspanya’nın ekolojik geçiş bakanlığına göre, Sevilla yakınlarındaki rezervuarlar şu anda kuraklııktan en çok etkilenen kaynaklar. Katalonya’nın su rezervuarları kapasitesinin %34’e düştüğü aktarıldı.

2008’de uzun süreli bir kuraklık sonrası Barcelona’nın su ihtiyacını desteklemek için kurulan yılda 60 hm3 üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük tuzdan arındırma tesisi şu anda yüzde 90 kapasiteyle çalıştırılıyor.

Plaja, yağmurlar sonunda bir miktar rahatlama sağlasa bile, İspanya’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi “iklim bağlamının” Katalonya’nın daha uzun ve daha sık kuraklık çekeceği anlamına geldiğini belirtti.

Akdeniz Havzası, iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıklardan dünyanın en fazla zarar görecek bölgelerinden biri olarak tanımlanıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.