DünyaManşet

Katalonya liderleri Belçika polisine teslim oldu

0

İspanya tarafından haklarında Avrupa Birliği (AB) çapında tutuklama emri çıkarılan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve dört eski milletvekili, Belçika polisine teslim oldu.

Belçika devlet televizyon kanalı VRT NWS’nin haberinde, Puigdemont ve beraberindeki bakanları Maria Aleu Serret, Antoni Oliveres Comin, Lluis Gordi Puig ve Clara Obiols olarak duyurdu.

Brüksel’de bulunan Puigdemont ve milletvekilleri hakkındaki kararı Belçika federal mahkemesi karar verecek.

Belçika kanunları uyarınca Belçika Federal Savcılığının Avrupa tutuklama emrini uygulamak için bir soruşturma hakimi tayin edeceğini belirten Dejemeppe, “İlerleyen saatlerde bu 5 kişi, soruşturma hakiminin karşısına çıkarılacak. Soruşturma hakimi yarın sabah (6 Kasım) 09.17’ye kadar bu kişiler hakkında kararını vermek zorunda.” diye konuştu.

Twitter’dan açıklama

Katalan lider 4 Kasım Cumartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Belçika mahkemesi ile tam bir uyum içinde çalışacağı” mesajını vermişti.

İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetimi’nin tek taraflı bağımsızlık ilanındaki rolleri nedeniyle “devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla” suçlanan Puigdemont ve 4 bakanı hakkında Avrupa çapında tutuklama kararını resmi olarak dün (4 Kasım 2017) Belçika Federal Savcılığına iletmişti.

Görevden alınan Katalan lider Katalan parlamentosundaki 13 milletvekiliyle birlikte sorgu için Madrid’e çağrılmış ancak kabul etmemişti. İspanya’nın hakkında arama kararı çıkardığı Puigdemont, Belçika’ya gitmişti.

Hangi milletvekilleri teslim oldu?

Puigdemont ile birlikte belçika’da olan Meritxell Serret tarım bakanı, Antoni Comín sağlık bakanı, Lluís Puig kültür bakanı ve Clara Ponsatí eğitim bakanıydı.

Puigdemont, adil yargılanmayacağı takdirde İspanya mahkemesinin önüne çıkmayı reddediyor.

AB hukuku uyarınca Belçika, Katalan yöneticileri İspanya’ya iade etmek zorunda. Çünkü AB ile diğer ülkeler arasında yapılan iade anlaşması kapsamında, siyasi suçlular iadeden muaf tutulabiliyor.

Katalan liderlere yöneltilen “isyan suçlaması” İspanya yasalarına göre 30 yıla dek hapisle sonuçlanabilecek bir suçlama.

 

(Bianet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.