DünyaManşet

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

0

Katalonya Parlamentosu özerk bölgenin bağımsızlığını ilan etti. İspanya Senatosu ise bu karardan kısa süre sonra Katalonya’nın Madrid hükümeti tarafından yönetilmesini öngören düzenlemeyi onayladı.

135 üyeli Katalonya Parlamentosu’nda yapılan gizli oylamada 10’a karşı 70 oyla bağımsızlık kararı alındı. 2 oy boş çıktı.

Oylamanın gizli yapılmasının nedenlerinden biri, İspanya’nın bağımsızlık yanlısı milletvekillerine ceza kesmesini önlemekti.

Katalonya’nın bağımsızlığı oylanırken, İspanya’da iktidardaki Halk Partisi, ana muhalefet partisi Sosyalistler ve Vatandaşlar (Ciudadanos) milletvekillerinin protesto amacıyla dışarı çıktığı görüldü.

Parlamento’daki oylamanın ardından milletvekilleri bölgenin marşını söyledi.

Barcelona sokaklarında toplanan bağımsızlık yanlısı göstericiler ise sevinç çığlıkları attı.

Oylamanın İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından “yasa dışı” ilan edilmesi bekleniyor.

Bu sırada İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise attığı tweetinde, “Bütün İspanyollardan sakinliklerini korumalarını bekliyorum. Hukuk devleti, Katalonya’da yasallığı devreye sokacak” dedi.

İspanya Senatosu‘ndan jet yanıt

İspanya Senatosu ise Katalonya Parlamentosu’nun kararından kısa bir süre Madrid yönetiminin, anayasanın 155’inci maddesi uyarınca hareket edilmesini öngören düzenlemesini onayladı.

155’inci madde bir özerk yönetimin elindeki hakların ve görevlerin alınmasını öngörüyor.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.