DünyaManşet

Katalanlar “Bağımsızlık” dedi

0

İspanya’nın Katalonya bölgesinde gayriresmî olarak gerçekleştiren bağımsızlık oylamasını düzenleyenler, Katalanların yüzde 80’den fazlasının bağımsızlıktan yana oy kullandığını açıkladı.

Katalonya özerk bölgesinin lideri Artur Mas, oylamanın çok başarı olduğunu söyledi ve bunun resmi bir referandumun yolunu açması gerektiğini belirtti. Mas “Bir kez daha Katalonya kendi kendisini yönetmek istediğini gösterdi” diye konuştu.

Holding Hands for Catalan Independence NYC #CatalanWay #ViaCatalana #ViaCatalanaMon

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala ise, oylamayı faydasız bulduğunu söyledi. Catala, Mas’ı suçlayarak, Pazar günü yapılan oylamayı düzgün bir referandum düzenleme konusundaki “başarısızlığını gizlemek için” yaptığını söyledi.

Bölge yönetiminin Başkan Yardımcısı Joana Ortega, oylamaya 2 milyondan fazla kişinin katıldığını, hemen hemen tüm oyların sayıldığını ve katılımcıların yüzde 80,72’sinin bağımsızlıktan yana oy kullandığını belirtti. Ortega, yandaşlarına konuşurken “Referanduma hak kazandık” dedi.

AFP ajansı, yerel yetkililere dayanarak referanduma katılan ve oy kullanma yaşı olan 16 ve üstü yaştaki Katalanlar ile yabancıların sayısının 5,4 milyon olduğunu duyurdu. Oylamada 40 bin Katalan gönüllü görev yaptı.

Kamuoyu yoklamaları Katalanların yüzde 80’ininin bölgenin statüsü ile ilgili resmi bir referandumdan yana olduğunu ve yüzde 50 kadarının da tam bağımsızlıktan yana olduğunu söylüyor.

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.