İklim KriziManşetYerel

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi yeniden sular altında

0
Fotoğraf: Ümit Yorulmaz/ AA

Geçtiğimiz ağustos ayında Türkiye tarihinin en yıkıcı sel felaketlerinden birini yaşayan Kastamonu‘nun Bozkurt ilçesi, sağanak yağış sonucunda yeniden sular altında kaldı.

Dere yatağına kurulu ilçe merkezindeki Sınarcık, Yılmaz ve Cumhuriyet caddeleri başta olmak üzere ilçenin birçok yerinde şiddetli sağanak su baskınlarına neden oldu. Şiddetli yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı’ndaki su seviyesi yükseldi.

Yaklaşık 40 binayı su bastı

İlçede 11 Ağustos’ta meydana gelen sel felaketinin ardından Ezine Çayı ile bağlanan yan derelerde çalışmaların devam ettiğine dikkati çeken Kastamonu Valisi Avni Çakır, şunları söyledi:

“Şu an devam eden çalışmalar sonuçlanmadığı için yer yer taşkınlar meydana geldi. Buna bağlı olarak ilçemizdeki bazı ev ve iş yerlerinin bodrum katlarını su bastı. Şu ana kadar yaklaşık 40 binanın bodrumlarında su basması olduğunu gördük. İnşallah yarın sabah ya da öğleye kadar bu suların tamamını temizlemeyi düşünüyoruz.”

Neler yaşandı?

 Batı Karadeniz’i etkisi altına alana şiddetli sağanak yağışın ardından 11 Ağustos tarihinde meydana gelen sel felaketi  Kastamonu’nun Bozkurt ve Azdavay ilçelerinde büyük bir yıkıma neden oldu.

Ezine Çayı’nın taştığı Bozkurt’ta dere yatağına kurulu ilçe sular altında kaldı. Fatih ve Ölçer apartmanları tamamen yıkılırken birçok bina yaşanılamaz hale geldi, bir köprü çöktü. Haberleşmenin, elektriğin ve ulaşımın kısıtlandığı ilçede günler süren arama-kurtarma çalışmaları yürütüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu, Bartın ve Sinop’un “Genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edildiğini duyurdu. 82 kişinin hayatını kaybettiği afette 9 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.