İklim KriziManşet

Kastamonu’da sel felaketi: Araçlar sokaklarda sürüklendi, insanlar mahsur kaldı

0

Akşam saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli sağanak yağış Kastamonu‘nun Azdavay ve Bozkurt ilçelerinde sel felaketine yol açtı.

Azdavay karayolu ulaşıma kapanırken Bozkurt ilçesinde üzerinde hidroelektrik santral (HES) kurulan Ezine Çayı taştı.

Önür: İnsanlar çatılara çıkıyor

Şu anda Bozkurt ilçesinde bulunan Selma Önür, yaşananları Yeşil Gazete’ye anlattı. Sel sularının ikinci kat seviyesine kadar ulaştığını belirten Önür, “Bozkurt’ta şu anda her yer yıkık dökük. Baraj doldu, suları kente aktı. İnsanlar camilerin üst katına, çatılara çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Arabaların sular altında kaldığını ve sürüklendiğini belirten Önür, “Herkes selden kaçırabildiğini kaçırmaya çalışıyor. Milletin bütün malları gitti. Büyük bir mal kaybı var” dedi.

Elektrik ve sular kesik

Elektrik ve suyun da sabahtan itibaren kesildiğini anlatan Önür, “Alt katta yaşayanlar üst kata komşularına çıktı. Dışarıda yakalananlar da dışarıda mahsur kaldı, evlerine giremiyor” dedi.

’75 yıldır böyle afet görmedim’

Şiddetli sağanak yağışın hala devam ettiğini aktaran Önür, “Annem 75 yaşında. ‘Burada daha önce böyle afet görmedim’ diyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan videolarda telefonların da çekmediği ve insanların birbirine ulaşmakta zor anlar yaşadığı belirtildi.

Araçlar sokaklarda sürüklendi

İlçe merkezinde çok sayıda araç sokaklarda sürüklendi. Mahsur kalan birçok kişinin tahliyesi için ekipler çalışma yürütüyor. Toprak kaymalarının da yaşandığı bölgede önlem alan ekipler geçişe izin vermiyor.

Soylu: Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamada “Bartın Ulus; Sinop Ayancık, Türkeli ve Erfelek; Kastamonu Devrekani, Pınarbaşı, Bozkurt, Azdavay ilçelerinde aşırı yağışlarla oluşan sel sonrası tahliye, müdahale, arama-kurtarma çalışmaları, valilerimizin koordinasyonunda AFAD ve tüm kurumlarımızla havadan/yerden devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Sel felaketi dört ilde etkili oldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün kuvvetli sağanak yağış uyarısı verdiği Karadeniz‘de akşam saatlerinde etkili olan yağış nedeniyle üç ilde daha sel felaketi ve su baskınları yaşanmıştı.

Bartın‘da heyelan meydana gelirken, evi yıkılan bir kadın selde kayboldu.  Karabük‘te sel felaketi yaşandı. Sinop‘ta ise istinat duvarı çöktü.

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan “Ayancık’ta bir fabrikada bazı işçiler mahsur. Fabrikadaki personellerimizle iletişim kurduk. Sel bölgesinde bir hastane tedbir amaçlı tahliye edildi. Öğleden sonra yine bir şiddetli yağış bekliyoruz” bilgisini paylaştı.

Türkiye’de artan afetler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2020 Meteorolojik Afetler” raporuna göre Türkiye’de de iklim krizi sel ve su baskını gibi afetlerin sayısını her geçen yıl artırıyor.

Rapora göre Türkiye’de 2020 yılında 297 sel olayı meydana geldi. Son 10 yılda her yıl yaklaşık olarak 100 ve daha fazla sayıda sel olayı gerçekleşti. 2020 yılı 1940 yılından bu zamana kadar sel afetinin en fazla görüldüğü üçüncü yıl oldu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.