İklim KriziManşetTürkiye

Kastamonu’daki sel felaketinde can kaybı dokuza yükseldi

0
Fotoğraf: Kaan Ulu/ DHA

Batı Karadeniz‘de etkili olan sağanak yağışlardan sonra sel felaketi yaşayan Kastamonu‘da yaşamını yitiren kişilerin sayısı dokuza yükseldi. Bartın‘da kaybolan bir kişi ise hala aranıyor.

Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada şu ana kadar Bartın’da 323, Kastamonu’da 285, Sinop’ta 301 kişinin tahliye edildiği ve tahliyelerin devam edeceği belirildi.

Arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Arama kurtarma çalışmalarının 7 gün 24 saat sistemine geçtiği belirtilen açıklamada Bartın’daki Ulus Akörensöküler Köyü’nde kaybolan bir kişinin arama çalışmalarının AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdüğü belirtildi.

Açıklamada “Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt İlçeleri’nde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettirilmektedir. Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapmaktadır” denildi.

Fotoğraf: Kaan Ulu/ DHA

Personel ve araç sayıları

İl bazında görev yapmakta olan personel ve araç sayıları şu şekilde aktarıldı:

  • Bartın’da 237 personel, 1 arama köpeği, 16 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 74 iş makinası, 1 bot ve 4 motopomp
  • Kastamonu’da 777 personel, 62 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil harekat merkezi, 219 iş makinesi, 7 bot ve 11 motopomp
  • Sinop’ta 585 personel ile 8 helikopter, 80 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 27 ambulans, 109 iş makinası, 3 bot ve 2 motopomp çalışmalarda yer alıyor.

Beslenme çalışmaları

Açıklamada Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 180 personel/gönüllü, 9 ikram aracı ve 34 aracın görev yaptığı belirtildi.

Paylaşılan bilgilere göre şu ana kadar 1.500 sıcak yemek, 4 bin 100 kumanya, 4 bin 250 ikramlık malzeme, 3 bin 350 içecek ve 86 bin 418 litre su dağıtımı yapıldı.

Barınma ihtiyaçları

  • Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3 bin 577 kişilik kapasite ayrıldı. 446 kişiye barınma hizmeti sunuldu.
  • Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2 bin 733 kişilik kapasite ayrıldı. 142 kişiye barınma hizmeti sunuldu.
  • Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 160 çadır, 480 battaniye, 480 yatak, 480 nevresim seti ve 51 mutfak seti bölgeye sevk edildi. Ankara’dan Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaştı.
  • Sinop Ayancık ilçesine Sinop Destek Depo’dan 100 battaniye gönderildi.

Fotoğraf: DHA

274 köyde elektrik yok

  • Açıklamaya göre Bartın genelinde üç köye, Kastamonu genelinde 183 köye ve Sinop’ta 88 köye elektrik verilemiyor.
  • Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Sinop’taki çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan jeneratör sevk edildi.
  • Kastamonu Bozkurt ilçesinde Meydan aydınlatması ve kurulması planlanan seyyar hastane için 3 adet 400 kVA jeneratör sahada aktif durumda. Sinop merkezde 37 adet jeneratör hazırlandı, 9’u Ayancık ilçesine ulaştırıldı.

Ulaşım

  • AFAD tarafından paylaşılan bilgilere göre Kastamonu’da; yağışlar nedeniyle Çatalzeytin Köprüsü, Küre İkiçay Köprüsü, Azdavay Köprüsü yıkıldı. Valay-1 Köprüsü’nün ayaklarında ve Kanlıçay Köprüsü’nün yaklaşım dolgularında hasar meydana geldi ve yol trafiğe kapatıldı.
  • Bartın’da; yağışlar nedeniyle Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca 2 Köprüsü yıkıldı.
  • Sinop’ta; yağışlar nedeniyle İkisu Köprüsü’nde hasar meydana geldi. Çatalzeytin-Türkeli yolu, Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ile Ayancık-Sakız yolu meydana gelen hasarlar nedeniyle trafiğe kapatıldı.
  • Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmuyor.

Alt yapı

  • Kastamonu Devrekani’ye ve Azdavay’a su verilemiyor.
  • Bartın Abdipaşa’da Derecik, Ulupınar ve Kadıoğlu mahallerinde motor arızası nedeniyle su verilemiyor. Ayrıca Karadiken ve Yeşilpazar mahallelerine de su verilemiyor.
  • Sinop Ayancık Cevizli mahallesinde ve Türkeli’de içmesuyu verilemiyor. Sorunların giderilmesi için çalışmalar devam ediyor.
  • Kastamonu ve Sinop’ta bazı bölgelerde mobil şebeke kapsama sorunu yaşanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla bölgeye ilave mobil baz istasyonu takviyesi sağlandı.

Fotoğraf: Tayfur Kara /DHA

Yağışlar akşama kadar sürecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos 2021 tarihinde Bartın Ulus’ta 90 mm; Kastamonu Küre’de 198 mm, Pınarbaşı’na 167 mm, Azdavay’a 145 mm, İnebolu’ya 123 mm, Abana’ya 122 mm Bozkurt’a 117 mm; Sinop Merkezde 83,8 mm, Ayancık’ta 240,5 mm, Boyabat’ta 76,6 mm, Dikmen’de 54 mm, Erfelek’te 78,6 mm, Gerze’de 72,4 mm, Merkez’de 83,8 mm, Türkeli’nde 88,8 mm yağış düştü.

Karadeniz Bölgesinde etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; bölgenin kıyı kesimleri ile Karabük ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli, Bartın, Kastamonu’nun kuzey ilçeleri, Sinop, Samsun kıyıları ve Ordu çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.

Yağışların 12 Ağustos 2021 Perşembe günü 18.00 civarında bölgede etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.