Manşetİklim Krizi

Karbon emisyonları sıfırlansa bile Kuzey Kutbu yazları buzsuz geçebilir

0
Fotoğraf: Bonnie Light / UW

Yeni yapılan bir araştırma, iklim krizine sebep olan karbon emisyonlarının hızlı bir şekilde kesildiği senaryoda dahi Kuzey Kutbu’ndaki yazların 2050’den daha önce buzsuz geçmeye başlayabileceğini öne sürdü.

Guardian’dan Damian Carrington’ın haberine göre her ne kadar bu sonuç endişe verici olsa da bilim insanları sera gazlarının kesilmesinin hala hayati olduğunu belirtiyor. Çünkü Arktik yaz buzunun kalıcı olarak yok olup olmayacağı ve zaman içinde iyileşip iyileşmeyeceği bu adımların atılmasına bağlı olacak.

Kış aylarında da buzsuz kalma riski var

Emisyonların yüksek kalmaya devam ettiği senaryo ise Kuzey Kutbu’nun karanlık ve soğuk kış aylarında bile buzsuz kalma riski barındıracağı anlamına geliyor. Yani bir felaket.

Arktik buzuna ilişkin yapılan son bilimsel küresel değerlendirme 2013 yılında gerçekleşmişti. Bu değerlendirmede tam biz buz kaybının insan faaliyetlerinden kaynaklı karbondioksit emisyonlarının yüksek kalması durumunda sadece Eylül ayında gerçekleşeceği belirtiliyordu.

Güncel 40 iklim modellemesine dayalı yeni sonuçlar bugüne kadarki en iyi Arktik değerlendirmesi olarak niteleniyor.

Buz hacminin yüzde 70’ini kaybetti

Uydu kayıtları 1979’da başladığından beri, yaz aylarında Arktik, buz alanının yüzde 40’ını ve hacminin yüzde 70’ini kaybetti, bu da onu insan kaynaklı küresel ısınmanın en açık emarelerinden biri haline getirdi. 2019 yılında rekor düzeyde ikinci en düşük seviyesine geriledi.

Buzun kaybı, güneşin daha fazla sıcaklığını emen ve sıcaklıkları daha da artıran karanlık okyanusu ortaya çıkarıyor. Bu değişiklikler aynı zamanda şiddetli kışlar, ölümcül yaz sıcak hava dalgaları ve Avrupa ve ABD gibi daha düşük enlemlerde sel baskınları da dahil olmak üzere daha aşırı hava koşullarının giderek artması anlamına geliyor.

2050’den önce 

Birleşik Krallık merkezli Met Office‘in kutup iklim programını yöneten Ed Blockley, “Modeller, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için alınan önlemlere bakılmaksızın, 2050’den önce Kuzey Buz Denizi’nde buzsuz yaz potansiyelini defalarca gösteriyor. Sinyal tüm olası geleceklerde var. Bu beklenmedik bir sonuçtu ve son derece endişe verici” dedi.

Analizi koordine eden Almanya’nın Hamburg Üniversitesi’nden Prof. Dirk Notz ise şöyle dedi: “Küresel ısınmayı 2C’nin altında tutarsak bile Kuzey Kutup Denizi buzu 2050’den önce bile ara sıra kaybolacak. Bu gerçekten bizi şaşırttı.”

En kötü etkileri önlemek için geç değil

Jeofizik Araştırma Mektupları’nda yayınlanan araştırmanın diğer bir çarpıcı sonucu da karbondioksit emisyonlarının devam ettiği taktirde Arktik kışlarının da buzsuz geçme ihtimali. Aynı zamanda araştırmacılar, kaç yazın bu şekilde buzsuz geçebileceğini veya ilk ne zaman buzsuz kalacağını henüz öngöremiyor.

Blockley, yeni araştırmanın Kuzey Kutbu üzerindeki en kötü etkileri önlemek için karbon emisyonlarının azaltılmasının hayati önemde olduğunu belirtti ve ekledi: “Hala umut olduğunu gösteriyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.