ManşetTürkiyeUncategorized

Karayılan, “Kalıcı barış, Apo’nun özgürlüğünden geçiyor”

0

Hasan Cemal, PKK’nın dağdaki bir numarası Murat Karayılan ile 5,5 saat süren görüşmesinin notlarını T24’de yayınladı.

21 Mart Perşembe günü Diyarbakı’daki Newroz kutlamaları sırasında Abdullah Öcalan’ın mektubu okunmuş, hemen akabinde de 23 Mart Cumartesi günü PKK’nın ateşkes ilanı gelmişti. Ateşkes ilanını duyuran Murat Karayılan süreçle ilgili PKK’nın son durumunu Hasan Cemal’e anlattı.

Cemal’in aktardığına göre Kandil Dağı’nın eteklerinde mütevazi bir köy evinin küçük odasında gerçekleşen söyleşinin satırbaşları şöyle:

Murat Karayılan görüşmenin başında Öcalan’ın mektubunda belirttiği tüm noktalar ile mutabık olduklarını teyid ediyor. PKK, Öcalan’ın mektubunda da ifade edilen silahlı dönemin sona ermesine, siyaset sahnesine çıkmanın artık zamanı geldiğine, silahlı PKK unsurlarının Türkiye dışına çıkmasına, Özerk ya da Bağımsız bir Kürdistan yerine Türkiye ile ortak bir geleceğe yürümeye evet diyor.

Bu ifadeler artık PKK tarafından savaşın sona erdiğinin Kandil tarafından da onaylandığının teyidi açısından son derece önemli.

Karayılan, Cemal’e örgüt olarak bazı “ama”ları olduğunu belirtmekten geri durmuyor.

Türkiye Devleti’nin de süreçte atması gereken adımları atmasının önemi üzerinde duruyor Karayılan. PKK olarak çekileceğiz ama bunun şartlarının da yasal düzlemde hazırlanması gerektiğini vurguluyor.

Ateşkesin karşılıklı olmasının önemine dikkat çeken Karayılan, atşekesin PKK tarafından ihlal edilmesinin “ancak imha amaaçlı saldırılar karşısında, meşru müdafaa çerçevesinde” söz konusu olabileceğini söylüyor.

Karayılan’ın söyleşi sırasında üzerinde durduğu önemli bir nokta ise Oslo süreci. 2011’de bu adımlar atılsa idi barışa çok daha erken ulaşmanın mümkün olabileceğini belirten Karayılan, Hasan Cemal’e ““Sizinle en son 25 Haziran 2011’de yine Kandil’de görüşmüştük. Bugün yapılmakta olanlar eğer 2011’de yapılmış olsaydı bu iki yıl içinde 3 bin kişi ölmezdi.” şeklinde konuşuyor.

Kendilerine siyaset yapma yolunun da açılmasının önemine değinen Karayılan, hiçbir suça karışmamış KCK tutuklularının durumu ortada iken, TBMM’nin “utanç verici” Roboski raporu daha yeni açıklanmışken bu konuda tereddütleri olduğunu ifade ediyor.

PKK üst yönetimi olarak Öcalan’ın mektubunda yer alan her ifadenin arkasında olduklarını, konuşmalarını sadece kendi adına değil yönetimi oluşturan Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu ve Fehman Hüseyin adına da yaptığını söyleyen Karayılan, orta kademedeki PKK unsurlarının ise ikna edilmeleri gerektiğini belirtiyor.

Kalıcı barış ile ilgili Hasan Cemal’in, “Gerçek bir barışın ön koşulu da Apo’nun özgür olması mı?” sorusuna ise Karayılan, ““Kesin olarak öyle. Kalıcı barış, Apo’nun özgürlüğünden geçiyor…” şeklinde yanıt veriyor.

Hasan Cemal’in T’24’de yayınlanan Murat Karayılan röportajını buradan okuyabilirsiniz.

(T24)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.