İklim ve Enerjiİklim KriziManşet

Karantina önlemleri iklim krizine çare değil

0

DW, Covid 19 önlemlerini kademeli olarak gevşeten Almanya‘nın iklim kriziyle mücadelesinin salgından nasıl etkilendiğiyle ilgili bir haber yayınladı. 

Haberde, Almanya’nın, iklim taahhütü çerçevesinde yıl sonunda yüzde 40’lık CO2 tasarrufu hedefini tutturmasının beklendiğine yer veriliyor. Ancak Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze‘a göre bu her ne kadar sevindirici olsa da yeterli değil.

‘Mecburi önlemler iklim krizini çözmez’

Durumun Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlerle ilişkili olmasını kasteden Schulz,  “İklimi koruyacak şey ekonomik durgunluk değil. Bu durumun sürdürülebilir olması için yaşam biçimimizi değiştirmemiz gerekiyor” diyor. Kendisi geçen salı 200 siyasetçi siyasetçi, şirket yöneticisi, sendika ve çevre örgütü temsilcisinin çeşitli Avrupa gazetelerinde yayınlanan çağrısını imzalayanlardan biri.

‘İklimi koruyan politikalar yanlış sebeplerle uygulanıyor’

Söz konusu kampanya, Avrupa Birliği‘nin (AB) salgından sonra şekillenecek ekonomi politikalarında küresel ısınmanın merkezde olmasını talep ediyor.

Almanya merkezli çevre örgütü Germanwatch‘un politika direktörü Christopher Bals da bu durumun uzun sürmeyeceğinin altını çiziyor ve uzun vadeli bir plan öngörüyor:

İklimi koruyan politikalar şu anda yanlış sebeplerle ve zor kullanılarak alınıyor. Yapısal olarak iklim krizini engellememize yardımcı olacak bir durum değil bu.

‘İnsanlar video konferansın mümkün olduğunu gördü’

Bals bununla birlikte, insanların video konferans aracılığıyla iletişim kurmanın mümkün olduğunu gördüğünü ve bu durumun daha sonraki süreçlerde iş seyahatlerini ve bunun gerektirdiği uçak kullanımını düşürebileceğini belirtiyor.  

Küresel işbirliğinin salgını yavaşlattığının görüldüğünün altını çizen Bals, salgın sonrası dünyada da bu dayanışmanın süreceğini umuyor:

Şu anda bir dönüm noktasındayız. Bir yandan ulusal yapılar güçlendiriliyor, diğer yandan da Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarıları gittikçe daha fazla dikkate alınıyor. Aslında birçok ülke salgın süresince benzer tedbirler alarak hayatı kısıtlama çağrılarına kulak veriyor.

‘Bilim önem kazandı’

Salgın vesilesiyle siyasetçiler ve uzmanlar arasındaki fikir ayrılığında çoğunluk nezdinde ibrenin uzmanlardan yana döndüğüne değinen Bals, bu durumun iklim ve biyolojik çeşitlilik konuları söz konusu olduğunda da sürmesini ümit ediyor:

Umuyorum ki hükümetlerin bilim karşıtı hareketlerinin geleceğimizde artık yeri yoktur. Ve uzmanların iklim ve biyolojik çeşitlilik konusundaki uyarıları ciddiye alınır.

Salgından sonra sürdürülebilir bir gelecek için araştırma yapan kurumlardan olan Almanya Ulusal Bilim Akademisi Leopoldina da, yayınladığı 19 sayfalık araştırmada, Almanya’nın hareket kısıtlamalarını nasıl gevşetmesi gerektiğini anlatıyor.

Hedef Avrupa Yeşil Düzen’in devamı olmalı

Araştırmanın son kısımlarında yer alan bir bölümde ise, salgından sonra iklim dostu yönetimin gerekliliğine özel bir vurgu yapılıyor:

Alınacak tedbirler CO2 içeren fosillerin fiyatlarının yönetimi, ulusal hidrojen stratejisinin hızlı adaptasyonu ve uygulaması ile birlikte elektrik tüketiminin dengelenmesini de içermeli. Hedef Avrupa Yeşil Düzeni’nin devamı olmalı.

You may also like

Comments

Comments are closed.