UncategorizedDünyaManşet

Karadeniz’de kruvazör gemisi batan Rusya’dan ABD’ye nota: Ukrayna’ya silah göndermeyi kesin

0

Rusya, işgal sırasında girdiği Ukrayna‘nın kuzey bölgelerden çekilmesine karşın saldırılar, Kırım‘a doğru uzanan kıyı şeridinde ve Donbas bölgesinde yoğunlaşıyor.

Güney kenti Mauripol’de şiddetli çatışmalar uzun süredir devam ediyor. Rusya kentte şu ana kadar binden fazla Ukrayna askerinin teslim olduğunu, Ukrayna ise kuşatma altındaki kentin düşmediğini söylüyor. 

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boychenko bu zamana kadar şehirde  yaklaşık 21 bin sivilin öldüğünü ve 100 bin kişinin de hala tahliye edilmeyi beklediğini belirtiyor.

Haftalardır yoğun kuşatma altındaki şehirde elektrik, su ve yiyecek sıkıntısı çok büyük boyutta. Kentte sivillerin sığındığı bir tiyatro binası ve bir doğum hastanesi de füzelerle vurulmuştu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)‘in Ukrayna’da yaptığı soruşturma sonrası yazdığı raporda da Rus güçlerinin yaptığı hak ihlalleri arasında  yaşam hakkı ihlali, cinsel şiddet, yargısız infazlar, zorla göçler, canlı kalkan kullanma, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının kaybolması sayıldı. 

Raporda insani konvoyların saldırıya uğradığı 9 Mart’ta Mariupol’deki bir doğum hastanesine saldırının Rusya tarafından düzenlendiği yine Mariupol’de sivillerin sığındığı tiyatro binasının vurulmasının da savaş suçu olduğu kaydedildi. Rusya ise saldırıları reddediyor.

Analistlere göre Mauripol’ü ele geçirmesi halinde Rusya’nın, birliklerin yoğunlaştığı doğu Donbas bölgesine takviye göndermesi kolaylaşabilir.

Ukrayna bir suç mahallidir

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, başkent Kiev‘in yakınlarında yer alan banliyölerde, Rus askerlerinin geri çekilirken işlediği öne sürülen savaş suçlaırını incelemeye gitti.

Brodoyanka ve Buça‘yı ziyaret eden Han, “İddia edilen suçlardan etkilenenler, gerçeği ortaya çıkarmak için bağımsız çalışmamızın merkezinde olmalıdır. Hayatta kalanlar ve kurbanların aileleri, adaleti sağlamak için çabalarımızda tam ortak olacaklar” dedi.

Mahkemenin yetki alanına giren suçların işlendiğine inanmak için makul nedenleri olduğunu vurgulayan Han, Ukrayna bir suç mahallidir. Gerçeğe ulaşmak için savaş sisini delip geçmeliyiz” şeklinde konuştu.

Savcı Han, Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova‘yla da temaslarda bulundu.

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya liderleri de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile görüşmek üzere Kiev’i ziyaret etti.

Ziyaret hakkında detaylı bilgi verilmezken Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis Twitter hesabından bir fotoğraf paylaştı ve “Ukrayna halkına güçlü desteğimizi göstermek için Andrzej Duda, Gitanas Nauseda ve Egils Levits ile Ukrayna’yı ziyaret ediyoruz, sevgili dostumuz Zelenski ile görüşeceğiz” diye yazdı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da 9 Nisan’da Kiev’e sürpriz bir ziyaret yaparak Zelenski ile görüşmüştü.

Fotoğraf: Jakub Szymczuk / KPRP

Rus kruvazör gemisi battı

Ukrayna, Rusya’nın Karadeniz filosuna ait “Moskova” isimli gemisini Neptün füzeleriyle vurduğunu açıkladı.

Önce gemide yangın çıktığını ileri süren Rusya Savunma Bakanlığı geminin çıkan yangın ve meydana gelen patlama sonucu ağır hasar aldığını, filosunun bölgedeki diğer gemilerine tahliye edildiğini ve  geminin limana çekilmesine çalışıldığını açıkladı.

Akşam saatlerinde ise Bakanlık, “Hedeflenen limana doğru ilerlerken top ateşine tutulan gemideki mühimmat patladı, gövdesinde yangın çıkan gemi büyük hasar gördü ve dengesini kaybetti, dalgalı denizde gemi battı.” açıklamasını yaparak haberi doğruladdı

Ukrayna’nın bu gemiyi batırması, hem askeri hem de sembolik olarak Moskova’ya ciddi bir darbe şeklinde yorumlandı.

Batan Moskova kruvazörü geçen yıl İstanbul Boğazı’nda. Fotoğraf: Yörük Işık / Reuters

Moskova isimli güdümlü füze kruvazörü, 16 adet 700 kilometrelik menzile sahip gemisavar füzeleri ve S-300 hava savunma füze sistemi ile donatılmış bir gemiydi.

AA’nın haberine göre bir ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, gemideki yangından sonra Karadeniz’in kuzeyinde bulunan Rus savaş gemilerinin daha da güneye çekildiğini aktardı.

Rusya’dan ABD’ye nota

Rusya bu hafta ABD’ye gönderdiği resmi diplomatik notada, ABD ve NATO‘nun Ukrayna’ya hassas silah sistemleri sevkiyatının çatışmayı körüklediğini ve “öngörülemeyen sonuçlar” doğurabileceğini söyledi.

“Kiev rejimine büyük miktarda silah ve askeri teçhizat tedariki bağlamında Rusya’nın endişeleri hakkında” başlıklı belge, Rusya’nın Washington Büyükelçiliği tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı‘na iletildi.

Rusya, NATO müttefiklerini, silahların çatışma bölgelerine transferini düzenleyen ilkeleri ihlal etmek ve yüksek hassasiyetli silahların Ukrayna’daki radikal milliyetçilerin, aşırılık yanlılarının ve haydut güçlerin eline geçmesi tehdidinden habersiz olmakla suçladı.

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yeni silah ve savunma yardımı yapacaklarını açıklamış; sağlanan silahların kapsamını genişleterek, 800 milyon dolarlık bir paketi onaylamıştı. Paket, uzun menzilli topçular, insansız hava araçları, zırhlı araçların yanı sıra taşınabilir hava savunma ve tanksavar silahlarıyla milyonlarca mühimmatı kapsıyor.

ABD, Slovakya‘nın Ukrayna kuvvetlerinin halihazırda üzerinde eğitim almış olduğu Rus yapımı Sovyet döneminden kalma S-300 fırlatıcılarının sevkiyatı da dahil olmak üzere uzun menzilli hava savunma sistemlerinin Ukrayna’ya sevkiyatını da kolaylaştırdı.

Zelenski, Rus güçlerinin  Donbas bölgesine büyük bir saldırı için seferber olduğu söyleyerek Biden’a acil yardım çağrısı yapmıştı.

Ukrayna’nın ABD’nin verdiği silahları gayet verimli kullandığını belirten Biden, “Rusya, Donbas bölgesindeki saldırılarını artırmaya hazırlanıyor. Ukrayna’ya kendini savunmasını sağlayacak yardımları yapmayı sürdüreceğiz” dedi.

Belgeye dair WAshington Post‘a konuşan  konuşan üst düzey bir ABD yetkilisi, şöyle dedi:

“Ruslar bizim dünyaya alenen söylediğimiz şeyi tekrar etmiş oldu. Belge, Ukraynalı ortaklarımıza sağladığımız büyük miktardaki yardımın olağanüstü etkili olduğunu kanıtlıyor.”

Öte yandan  Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna topraklarında silah taşıyan ABD ve NATO araçlarını “meşru askeri hedefler” olarak gördüklerini, bu koşullarda ABD yönetimi ile Ukrayna’daki durum konusunda kapsamlı temasların “anlamsız” olduğunu söylemişti.

Kaybetmekte olan Putin nükleer silahlara yönelebilir

CIA Başkanı William Burns, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Rusya’nın planlarına uygun gitmediğini ve bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, taktik nükleer silahlara  başvurabileceği uyarısında bulundu.

Endişeli olduklarını ifade eden Burns, Başkan Joe Biden’ın çok kaygılı olduğunu, nükleer çatışmanın mümkün olduğu bir eşikten ve üçüncü dünya savaşından kaçınmaya çalıştığını söyledi.

Burns, Putin ile ilgili ise “Neredeyse mistik bir inanca sahip, Rusya’nın etki alanını yeniden inşa etmenin kaderi olduğunu düşünüyor” sözlerini kullandı.

Üst düzey bir Rus güvenlik yetkilisi olan Dmitri A. Medvedev de dün yaptığı bir  açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına ilişkin “nükleer olmayan bir Baltık bölgesinden artık söz edilmeyeceğini” söyledi.

Putin, birkaç gün önce yaptığı açıklamalarda, Ukrayna’nın İstanbul‘da düzenlenen barış görüşmelerindeki anlaşmalardan saptığını söyleyerek görüşmelerin çıkmaza girdiğini ifade etmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.