Gola Derneği’nin 8 yıldır düzenlediği Yeşil Yayla Kültür Sanat ve Çevre Festivali başladı.
16 – 18 Ağustos tarihlerinde üç gün boyunca Karadeniz’in üç güzide köşesi Arhavi, Fındıklı ve Hopa’da gerçekleşecek fstivalin bu yılki teması, “Arılar ve geleneksel arıcılık” olarak belirlendi.
Festivalin ilk günü Arhavi’nin Kamilet Vadisi’nde, ikinci gün Hopa’nın Başköy (Mxigi) köyünde, üçüncü gün ise Rize Fındıklı’nın Cennet (Ç’enneti’) köyünde gerçekleşecek festivalde bu yılın temasına uygun olarak bal sağımı yapılacak ve baldan yapılan yiyecekler festival katılımcıları tarafından tadılacak. Festival sırasında düzenlenecek çeşitli atölyelerde karakovanın yapımı ve ağaca yerleştirilmesi, geleneksel arıcılıkta kullanılan malzemelerin tanıtımı gibi arıcılığa ilişkin her ayrıntıda paylaşılacak.
Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden geleneksel arıcı ve doğa bilgesi İlyas Can’a ithaf edilen bu yılki 8. Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali’nin son gününde ise Kardeş Türküler, 20. sanat yılını Karadeniz’de vereceği konser ile kutlayacak.
7. Yeşil Yayla Festivalinin teması “Geleneksel Meyveler” olarak belirlenmişti
Yeşil Yayla Festivali’nin düzenleyen Gola Derneği yöneticisi Refika Kadıoğlu, Bianet’e verdiği mülakatta geçen sene teması “Geleneksel meyveler” olarak belirlenen 7. Yeşil Yayla Festivali hazırlığı sırasında meyve ağaçlarının, “arıların” hatırına ilaçlanmadığını öğrendiklerini, Doğu Karadeniz insanı için arılar ve geleneksel arıcılığın ne kadar kutsal olduğunun delili bu bilgiden sonra bu seneki temanın şekillendiğini belirtti.
Festival Koordinatörü Esin Demircioğlu, festival programını ise şu şekilde özetledi;
“İlk gün Arhavi’nin Kamilet Vadisi’nde ikinci gün Hopa’nın Başköy (Mxigi) köyünde, üçüncü gün ise Rize Fındıklı’nın Cennet (Ç’enneti’) köyünde gerçekleştirilecek festivalde tematik etkinlikler olarak bal sağımı, baldan yapılan yiyecekler, karakovanın yapımı ve ağaca yerleştirilmesi, geleneksel arıcılıkta kullanılan malzemelerin tanıtımı, doğa yürüyüşleri, slayt gösterileri, Denizhan Özer’in küratörlüğünde LandArt (Arazi Sanatı) sergisi yer alacak.
GOLA Laz Halk Şarkıları Çocuk Korosu, Ordu’da bulunan Deniz Yıldızı Zihinsel Engelliler Derneği’nin Ebruli Ritim Grubu, Şafak Velioğlu yönetiminde Geri Dönüşüm ve Ritim Atölyesi, Emre Pehlivanlar&Ali Baran Konseri, Tulum&Erbane Buluşması festivalin ilgi çekici etkinlikleri arasında. Yine her yıl devam eden etkinliklerden olan “Karadeniz Kadın Sahnesi” BGST’li Kadın Müzisyenlerin hazırladığı özel bir atölye/performansla, BGST’li Dansçılar ise; Dans Atölyesi ile festivalde yer alacaklar”
8. Yeşil Yayla Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye facebook sayfası üzerinden de ulaşabilirsiniz.
(Yeşil Gazete, Bianet)