İklim KriziManşetYerel

Karadeniz şimdi de yangın tehlikesi altında

0

Trabzon ve Rize‘de önceki gün 22 farklı noktada çıkan yangınlarda üç ev kullanılamaz hale gelirken, tarım ve orman arazileri de zarar gördü.

Yangınlarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, bahçelerde yakılan anız ve rüzgarın etkili olduğu belirtildi.

İnsan etkisiyle ortaya çıkan iklim krizi nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesi‘nde yaz aylarında meydana gelen şiddetli yağışlar sellere neden olmuş, can ve mal kayıpları yaşanmıştı.

‘En ufak bir anız ateşiyle her tarafı yakabilirsiniz’

DHA‘da yer alan habere göre, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, güneyli sıcak rüzgarların estiği dönemde en ufak kıvılcımın bile yangınlara sebep olabileceğinin altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:

Bu rüzgarlar estiği zamanlarda Karadenizli hemşehrilerimin ateşle asla oynamaması gerekiyor. Çünkü rüzgarlar doğaya fön çekmiş, her şey kağıt gibi kurumuş. Eskiden yere attığınız bir izmarit hiçbir yeri yakmazken bu zamanda bütün ormanı yakabiliyor. En ufak bir anız ateşi, bacadan çıkacak kıvılcımla her tarafı yakabilirsiniz. Fön rüzgarlarını unutmayın. En sıcak yerler kıyılara yakın bölgeler olacağı için yamaçların dibinde çıkan bu yangınlar, yamaçlardan yukarı doğru çok hızlı ilerliyor. Ateş, alev yükseldiği zaman önündeki bitki örtüsünü kurutuyor, ön ısıtma yapıyor. Denizden gelen meltemle alevler körüklenerek bütün dağları, yamaçları bir anda yakabiliyor. O yüzden dikkat. Güneyli sıcak rüzgarlarda yanabiliriz. Bu gibi günlerde dışarıda anız, çer, çöp, ateş yakmak, mangal yapmak çok tehlikeli. Ormanlarımızı yakarız, sonra pişman oluruz.”

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

‘Yakmalar orman yangınlarını tetikliyor’

Doğu Karadeniz’de etkili olan rüzgarın yangınları tetiklediğini aktaran Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili de bahçe temizliği veya kesim artıklarını bertaraf etmek için yapılan yakmaların bahçe dışına da sıçrayabildiğini ve orman yangınlarını tetikleyebildiğini kaydetti:

Yangının çıkması için 3 temel unsur söz konusudur. Birisi yanıcı maddeler, birisi oksijen, diğeri de tutuşma sıcaklığı dediğimiz yangının çıkabilmesi için gerekli olan faktör. Bölgemiz yeşildir, yangının çıkması düşünülmeyebilir ancak sonbaharda yaprakların dökülmesiyle birlikte orman zemininde çok yoğun bir yaprak örtüsü meydana geliyor. Bu örtünün tutuşabilmesi için neminin belli bir derecenin altına düşmesi gerekiyor. Lodos dediğimiz kuru, sıcak fön rüzgarlarının bölgemizde 3-4 gün süre devam etmesi sonucunda yanıcı maddedeki nem oldukça düşüyor. Düştüğü zaman zaten bölgemizde bu zamanlarda vatandaşın bahçe temizliği veya kesim artıklarını bertaraf etmek için yakmalar yaptığını biliyoruz. Maalesef bu yakmalar bahçe dışına da sıçrayabilerek orman yangınlarını tetikleyebiliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.