DünyaManşetYeşillerden

Karadağ’da uzun aradan sonra hükümet kuruldu, Yeşiller koalisyon ortağı oldu

0
Fotoğraf: AA

Karadağ Parlamentosu 30 Ağustos 2020 tarihinde yapılan genel seçimlerin ardından yeni koalisyon hükümetini onaylayarak otuz yıllık sosyalist yönetimi sona erdirdi.

Cuma günü yapılan oylamada 81 sandalyeli meclisteki 41 milletvekilinin güven oyunu alan koalisyon muhafazakar Sırbistan yanlısı partiyi, merkez sağ partisini ve Yeşiller Partisi URA’yı bir araya getirdi.

Başbakan Zdravko Krivokapiç, kabinesinin krizle mücadele edeceğine, koronavirüsle mücadele edeceğine ve Karadağ’ın uzun vadeli Avrupa Birliği’ne katılım hedefinin kilit bir şartı olan yolsuzluk ve organize suçun kökünü kurutacağına söz verdi.

Avrupa Yeşilleri’nden kutlama

Avrupa Yeşilleri tarafından yapılan açıklamada yeni koalisyon haberi sevinçle karşılandı. Açıklamada “Görünen o ki Karadağ’da Yeşil bir değişim için artan bir talep var. Uzman hükümet, yolsuzluk ve organize suçla mücadele etmeyi planlıyor, Karadağ’ı ekolojik bir devlete dönüştürmek için çalışıyor, seçim yasasına yönelik temel reformlara odaklanıyor ve acil önlemler almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Yeşiller olarak, Karadağ ve Batı Balkanlar’ın Avrupa Birliği’ne katılmasını istiyoruz ve URA’nın bölgedeki Avrupa ve Yeşil değerleri destekleme taahhüdünü övüyoruz” denildi.

Yeşiller genel seçimlerde mecliste dört sandalye kazanmışlardı. Yeşiller Partisi URA’nın lideri Dritan Abazović ise Başbakan Yardımcılığı pozisyonuna getirildi.

Organize suçla mücadele

Yeni hükümet, uzun süredir görev yapan Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç liderliğindeki Sosyalist Demokrat Parti (DPS) tarafından inşa edilen devlet aygıtını da ortadan kaldırmaya çalışacak.

Krivokapiç, müttefikleri, demokrasi ve insan hakları gözlemcileri uzun süredir Djukanoviç ve DPS’yi, 620 bin kişilik küçük bir Adriyatik cumhuriyeti olan Karadağ’ı kendi tımarlıkları gibi organize suçla bağlantılı bir şekilde yönetmek ile suçluyordu. Hükümet ise bu suçlamaları yalanlıyordu.

Sırp Ortodoks Kilisesi destekliyor

Yeni hükümet, ülkenin en büyüğü olan muhafazakâr Sırp Ortodoks Kilisesi‘nin desteğine sahip. Ayrıca şu anda feshedilmiş durumdaki Yugoslav federasyonunun eski ortağı Sırbistan ile daha yakın ilişkiler istiyor.

Geçtiğimiz aralık ayında Karadağ, devlete tarihsel mülkiyeti kanıtlanamayan dini varlıklara el koyma izni veren bir yasayı kabul etmiş, bu yasa Sırp Ortodoks Kilisesi tarafından protesto edilmişti. Krivokapiç yasayı değiştireceği sözünü verdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.